Przed Wami przepis idealny na jesień. Prosta, wytrawna tarta z kurczakiem i kukami, która idealnie sprawdzi się na większe spotkania przy stole jako przystawka idealna. Fantastycznie nadaje się też na obiad w dodatku na wynos bo smakuje świetnie i na ciepło i zimno i nawet na drugi dzień! Ja do przepisu użyłam Kurczaka Sielskiego, mojego ulubionego bo bez antybiotyków i GMO i przy współpracy z tą firmą powstał ten pyszny przepsi!
Składniki
na ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 2 małe jajka
- łyżeczka soli
- 150 g schłodzonego masła
na farsz:
- pierś z kurczaka Kurczak Sielski
- pół kg kurek
- czerwona cebulka
- ser camembert
- 3 jajka
- mleko
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki na ciasto łączę, formuję kulkę i wkładam do lodówki
- nagrzewam piekarnik
- formę na tatrę smaruję masłem
- ciasto wykładam do formy, przykrywam papierem do pieczenia, na wierzch kładę obciążnik (np.małe naczynko żaroodporne) i piekę w 190 stopniach przez 15 minut, następnie zdejmuje papier i obciążenie, zmniejszam stopnie do 180 i piekę jeszcze koło 12 minut (obserwujcie swoje ciasto, każdy piekarnik jest trochę inny), podpieczony spód wyciągam z piekarnika, ale nie wyłączam go na ten czas
- pierś z kurczaka przyprawiam ulubionymi przyprawami i grilluje na patelni grillowej
- oczyszczone kurki podsmażam na maśle na patelni, solę
- na cisto wykładam poszarpaną zgrillowaną pierś z kurczaka, ser camembert, kurki i czerwoną cebulkę pokrojoną w piórka
- w miseczce rozbełtuje jajka i dolewam szklankę mleka, solę i pieprzę i wylewam na ciasto
- tatrę wkładam do piekarnika na około 30 minut, do momentu aż składniki ładnie się przyrumienią