Wytrawna tarta z Kurczakiem Sielskim i kurkami!

dnia

Przed Wami przepis idealny na jesień. Prosta, wytrawna tarta z kurczakiem i kukami, która idealnie sprawdzi się na większe spotkania przy stole jako przystawka idealna. Fantastycznie nadaje się też na obiad w dodatku na wynos bo smakuje świetnie i na ciepło i zimno i nawet na drugi dzień! Ja do przepisu użyłam Kurczaka Sielskiego, mojego ulubionego bo bez antybiotyków i GMO i przy współpracy z tą firmą powstał ten pyszny przepsi!

Składniki

na ciasto kruche:

  • 200 g mąki
  • 2 małe jajka
  • łyżeczka soli
  • 150  g schłodzonego masła

na farsz:

  • pierś z kurczaka Kurczak Sielski
  • pół kg kurek
  • czerwona cebulka
  • ser camembert
  • 3 jajka
  • mleko
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  • wszystkie składniki na ciasto łączę, formuję kulkę i wkładam do lodówki
  • nagrzewam piekarnik
  • formę na tatrę smaruję  masłem
  • ciasto wykładam  do formy, przykrywam papierem do pieczenia, na wierzch kładę obciążnik (np.małe naczynko żaroodporne) i piekę w 190 stopniach przez 15 minut, następnie zdejmuje papier i obciążenie, zmniejszam stopnie do 180  i piekę jeszcze koło 12 minut (obserwujcie swoje ciasto, każdy piekarnik jest trochę inny), podpieczony spód wyciągam z piekarnika, ale nie wyłączam go na ten czas
  • pierś z kurczaka przyprawiam ulubionymi przyprawami i grilluje na patelni grillowej
  • oczyszczone kurki podsmażam na maśle na patelni, solę
  • na cisto wykładam poszarpaną zgrillowaną pierś z kurczaka, ser camembert, kurki i czerwoną cebulkę pokrojoną w piórka
  • w miseczce rozbełtuje jajka i dolewam szklankę mleka, solę i pieprzę i wylewam na ciasto
  • tatrę wkładam do piekarnika na około 30 minut, do momentu aż składniki ładnie się przyrumienią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × cztery =