Świąteczna, wytrawna tarta to świetny pomysł jeśli w Wigilie lub święta chcecie położyć na swoim stole coś zupełnie innego. Zaskakuje i wszystkim smakuje, w dodatku robi się ją bardzo szybko. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne, świąteczne potrawy to na pewno spodoba Wam się ten przepis. Oczywiście danie to sprawdzi się przez cały rok!
Składniki
na ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 2 małe jajka
- łyżeczka soli
- 150 g schłodzonego masła
na farsz:
- marynowane podgrzybki Provitus
- żurawina Provitus
- małe opakowanie śmietany 30
- 3 jajka
- camembert
- twardy ser żółty np. cheddar
- natka pietruszki
- 2 gruszki
- czerwona mała cebulka
- sól, pieprz, płatki chilli
Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki na ciasto łączę, formuję kulkę i wkładam do lodówki
- nagrzewam piekarnik
- formę na tartę smaruję masłem
- czerwoną cebulkę siekam w drobne piórka, camemberta i gruszki kroję w cienkie plasterki
- ciasto wykładam do formy, przykrywam papierem do pieczenia, na wierzch kładę obciążnik (np.małe naczynko żaroodporne) i piekę w 190 stopniach przez 15 minut, następnie zdejmuje papier i obciążenie, zmniejszam stopnie do 180 i piekę jeszcze koło 12 minut (obserwujcie swoje ciasto, każdy piekarnik jest trochę inny), podpieczony spód wyciągam z piekarnika, ale nie wyłączam go na ten czas
- do miseczki wlewam śmietanę i wbijam jajka, następnie wszystko razem mieszam, solę i pieprzę i wylewam na spód ciasta
- na wylaną masę i ciasto wykładam gruszkę i camemberta, posypuje odrobiną płatków chilli i pieprzem
- dokładam podgrzybki Provitus i posypuje czerwoną cebulką
- dodaję na wierzch odrobinę startego, żółtego sera
- wkładam tartę do piekarnika na mniej więcej pół godziny, tak naprawdę piekę na oko więc sprawdzajcie swoje ciasto co 15 minut, będzie gotowe kiedy masa ze śmietany i jajek się zetnie i lekko zarumieni
- tartę wyjmuję z piekarnika i posypują posiekaną natką pietruszki oraz dekoruje żurawiną Provitus
Gotowe! Smacznego 🙂