Wołowino beef & wine na Kruczej! Nowe miejsce dla miłośników mięsa i wina!

dnia

Wołowino to nowa restauracja w klimacie bistro znajdująca się na Kruczej!  To niewielki lecz  piękny lokal, w którym dominuje butelkowa zieleń, lustra i kwiaty.  Robi wrażenie od pierwszego spojrzenia a ja czuje się tu od razu bardzo dobrze.

 

Jak sama nazwa wskazuje (bardzo fajna gra słowna) restauracja specjalizuje się w wołowinie i w winie! Dla mnie połączenie idealne, szczególnie, że mięso tu jest fantastycznej jakość. Dużo polskiej wołowiny i sezonowanych na różne sposoby steków.

Zaczynamy od przystawek! Na pierwszy ogień idzie  carpaccio wołowe (26 zł) z polędwicy, z dodatkiem majonezu estragonowego, kaparów, parmezanu i oliwy truflowej.  Co tu dużo mówić, jeśli mięso jest rewelacyjne to carpaccio też i dokładnie tak było w tym przypadku! Niebo w gębie!

Pasztet z foie gras (24 zł) rozpływa się w buzi, jest cudownie kremowy i aksamitny!

Nie mogło zabraknąć oczywiście steka  i jest to jedno z naszych dań głównych. Co ciekawe  znajdziecie tu ponad 30 rodzajów  wina a obsługa pomoże Wam je idealnie dopasować do wybranych dań. Winna karta jest starannie dobrana, a  pozycje ciekawe.

Wybieram Rib Eye z Polskiej  Jałówki i jest to  świetny wybór! To jeden z najlepszych steków jakie jadłam bo prawda jest taka, że wcale w Warszawie nie jest łatwo trafić na te idealne, ale ten zdecydowanie do tych należy a nad jego smakiem rozpływam się jeszcze długo po kolacji. Świetnie smakuje też dobrany dodatek czyli brukselka z bekonem- mała rzecz a cieszy! Z ciekawostek stek został posypany pudrem z purpernikla- bardzo mnie to zaskoczyło, ale jestem zdecydowanie na tak.

Z koleżanką skusiłyśmy się też na burgera, w karcie jest ich aż sześć! Wybór pada na  tego z włoską Ndują na ostro (31 zł). I jest to naprawdę dobry wybór. Znowu króluje świetnej jakości mięso i czuć to w każdym kęsie.  Do tego idealna bułka, dodatki w dobrych proporcjach i mamy świetnego burgera.

Wołowino to  świetna restauracja, którą bardzo polubiłam.   Sympatycznie wypada też cenowo, możemy zjeść bardzo dobre jakościowo mięso i nie zbankrutować. Jest też elegancko, ale bez nadęcia i można pobrudzić się burgerem nie czując przy tym stresu 🙂

Jeśli kochacie wołowinę to koniecznie zajrzyjcie!

Więcej informacji: facebook

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

five × five =