Włoskie wina i sery! True Italian Taste!

Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w wyjątkowym wydarzeniu organizowanym przez Włoską Izbę Handlową, która prowadzi działania związane z certyfikacją warszawskich delikatesów butikowych, które sprzedają oryginalne i jakościowe włoskie produkty. Wydarzenie miało formę Master Class dedykowane 8 włoskim niszowym serom oznaczonym certyfikatem Slow Food, z 8 różnych włoskich regionów. Degustacje była połączona z parowaniem z 8 różnymi włoskimi winami z tych samych regionów.

Muszę przyznać, że kulinarna strona Włoch, różnorodność każdego z regionów i ilość dań i produktów za każdym razem wprowadza mnie w zachwyt. To mój ulubiony kulinarnie i nie tylko kraj w Europie, w którym byłam już 10 razy a po tym spotkaniu zaczęłam szukać kolejnych biletów.

Wszystkie 8 serów i win było znakomitych. To sery od małych producentów z tradycjami. Najlepsze. Ja opowiem Wam więcej o moich 3 ulubionych!

Stracchino all’antica delle valli orobiche/ Lombardia

To mój fawory o najintensywniejszym zapachu, ale muszę przyznać, że ja kocham tak zwane śmierdziele  i to właśnie one smakują mi zawsze najbardziej. Intensywny, wyrazisty i bardzo ciekawy jest też smak tego sera. Wyjątkowy. To ser ze świeżego, pełnego surowego mleka krowiego, dlatego nazywany jest również serem „z ciepłego dojenia”. Kremowy w środku z odrobinę twardszą skórką, która też rozpływa się w ustach! Ze znanego mi regionu Lombardii, w którym byłam nie raz i bardzo lubię.

Caciocavallo podolico del Gargano/Apulia
Caciocavallo podolico del Gargano to ser pochodzący wyłącznie z mleka bydła rasy Podolica,które ma wyjątkową zdolność przystosowania się do trudnych warunków wypasu. Krowy jedzą między innymi dzikie zioła, które nadają mleku wyjątkowy smak! Minimalny okres sezonowania wynosi trzy miesiące a dojrzewa do 36 miesięcy, a cały proces odbywa się tradycyjnie w jaskiniach. Ser ma bardzo wyrazisty smak, wyczuwany jest posmak ciętych ziół, gorzkich kwiatów, wanilii i przypraw, które czynią go jednym z najbardziej aromatycznych włoskich serów dojrzewających. Lekko pikantny, wspaniały!

Formaggio Latteria Turnaria/ Friuli-Wenecja Julijska

Ser całkiem inny niż poprzednie dwa. Wyjątkowo delikatny. Skradł moje serce i kubeczki smakowe! Formaggio Latteria Turnaria to ser wytwarzany z surowego mleka krowiego, który leżakuje przez okres jednego roku. Ser ten nie zawiera żadnych komercyjnych kultur starterowych. Mleko pochodzi z małych mleczarni z krów rasy lokalnej – najczęściej Pezzata Rossa, których dieta nie obejmuje kiszonek z kukurydzy. Krowy jedzą siano, do którego dodaje się świeżą trawę. Jest gładki i elastyczny, kremowy, rozpływający się w ustach. Do wszystkiego!

Jak kupić prawdziwe włoskie produkty? Z pomocą przychodzi Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa w Polsce, która rozpoczęła w maju 2021 proces certyfikowania małych sklepów, które oferują oryginalne włoskie produkty. Na stronie internetowej Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce https://cciip.pl/pl/projekty-made-in-italy/certyfikacja-made-in-italy/ konsumenci znajdą listę certyfikowanych sklepów. Ponadto każdy taki sklep będzie miał umieszczoną na witrynie specjalną naklejkę: Tu kupisz oryginalne produkty Made in Italy. Naklejka stanowi potwierdzenie przejścia procesu certyfikacji przez sklep. Certyfikacja zaczęła się w Warszawie, ale niebawem pojawi się w kolejnych, polskich miastach. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że kupujemy prawdziwe i oryginalne produkty najlepszej jakości!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − fourteen =