Wiosenna sałatka z młodymi ziemniaczkami i szparagami!

dnia

Uwielbiam młode ziemniaczki. Oczywiście najbardziej lubię z masełkiem i koperkiem, ale waga nie zawsze na to pozwala dlatego próbuję je przemycić w zdrowe i lekkie sałatki. Przedstawiam Wam super wiosenną, zieloną sałatkę, którą możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Smakuje wyśmienicie i na zimno i na ciepło. Jest bardzo zielona i jestem pewna, że będzie Wam smakować, a dodatkowo robi się ją naprawdę szybko i prosto!

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g młodych ziemniaczków
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 garści szpinaku
  • pęczek rzodkiewki
  • koperek
  • młody szczypiorek z cebulką
  • 3 ząbki czosnku
  • sos: oliwa, miód, sok z cytryny, sól i pieprz

 

W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, kroimy na mniejsze części.

Szparagom obrywamy końcówki, wrzucamy do gotującej się, posolonej wody. Gotujemy 3 minuty. Po wyjęciu zalewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze, 5 cm kawałki.

Szpinak siekamy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy i czosnkiem. Chwilę smażymy, aż szpinak opadnie, ale nie całkiem. Dosłownie 2 minuty.

Na talerz wykładamy szpinak, kawałki szparagów, pokrojoną cienko rzodkiewkę, ziemniaki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Przed podaniem polewamy sosem: 2 łyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny i łyżeczką modu, doprawiamy sola i pieprzem.

Gotowe! Szybko, prosto, zdrowo i smacznie 🙂

18983213_10211194055398517_1970455512_n

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 + 2 =