Uwielbiam młode ziemniaczki. Oczywiście najbardziej lubię z masełkiem i koperkiem, ale waga nie zawsze na to pozwala dlatego próbuję je przemycić w zdrowe i lekkie sałatki. Przedstawiam Wam super wiosenną, zieloną sałatkę, którą możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Smakuje wyśmienicie i na zimno i na ciepło. Jest bardzo zielona i jestem pewna, że będzie Wam smakować, a dodatkowo robi się ją naprawdę szybko i prosto!
Składniki na 2 porcje:
- 400 g młodych ziemniaczków
- pęczek zielonych szparagów
- 3 garści szpinaku
- pęczek rzodkiewki
- koperek
- młody szczypiorek z cebulką
- 3 ząbki czosnku
- sos: oliwa, miód, sok z cytryny, sól i pieprz
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, kroimy na mniejsze części.
Szparagom obrywamy końcówki, wrzucamy do gotującej się, posolonej wody. Gotujemy 3 minuty. Po wyjęciu zalewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze, 5 cm kawałki.
Szpinak siekamy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy i czosnkiem. Chwilę smażymy, aż szpinak opadnie, ale nie całkiem. Dosłownie 2 minuty.
Na talerz wykładamy szpinak, kawałki szparagów, pokrojoną cienko rzodkiewkę, ziemniaki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Przed podaniem polewamy sosem: 2 łyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny i łyżeczką modu, doprawiamy sola i pieprzem.
Gotowe! Szybko, prosto, zdrowo i smacznie 🙂