Kochacie burgery? Na pewno 🙂 Przed Wami przepis na mojego super wege burgera, którego chętnie wybieram mimo, że jem mięso. Jest naprawdę pyszny! Sezon na szparagi nie trwa długo, wiec korzystajcie póki można 🙂
Sukcesem udanego, domowego burgera jest bułka. Oczywiście można ją piec samemu, ale nie oszukujmy się zabiera to dużo czasu a nie zawsze chce nam się gotować cały dzień. Szczególnie, że z gotową bułką zrobienie burgera zajmuje maks 10 minut. O dobrą bułkę w sklepach też nie jest łatwo, ale na szczęście świetne burgerowe bułeczki można zamówić w PePo Bread– to rodzinna piekarnia z Warszawy posiadająca w ofercie duży wybór pieczywa i naprawdę świetne bułki burgerowe, których użyłam w tym przepisie.
Składnik:
- bułka burgerowa z Pepo Bread
- 4-5 zielonych szparagów
- pół sera halloumi
- jedna duża brzoskwinia lub nektarynka
- sos Sriracha
- majonez
- dowolne kiełki
- sałata
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotowujemy wszystkie produkty: szparagom odłamujemy końcówki, obieramy dolną cześć i myjemy. Halloumi i brzoskwinie kroimy na kilka grubszych kawałków.
- Robimy sos: 3 łyżki majonezu mieszamy z jedną łyżką sosu Sriracha (dodajemy mniej lub więcej w zależności od naszego poziomu ostrości).
- Bułkę przekrajany na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika w tym samym czasie nagrzewamy patelnię grillową z łyżką oliwy.
- Grillujemy szparagi, ser i brzoskwinie do momentu aż się zarumienią.
- Wyciągamy bułkę, dolną cześć smarujemy sosem.
- Następnie układamy sałatę, na nią szparagi, na szparagi ser halloumi a na ser brzoskwinie.
- Brzoskwinię sypiemy kiełkami, górną warstwę bułki również smarujemy sosem i przykrywamy.
Gotowe, smacznego! 🙂