Kawa w Warszawie ma się coraz lepiej. Z roku na rok przybywa dobrych kawiarni serwujących kawę alternatywnymi sposobami parzenia, których nazwy znają tylko znawcy a inni wpadają w osłupienie widząc menu. Wydziarani bariści nie pomagają początkującym kawoszom i często patrzą pobłażliwie jak ktoś zamawia caffee latte, nie wspominając o caffee late z bitą śmietaną. Nie jest łatwo tym początkującym, którzy jeszcze nie wiedzą co znaczy drip, chemex czy aero. Ja w tym wszystkim jestem pośrodku. Tak, uwielbiam kawę z górą bitej śmietany, płatkami róży czy syropem karmelowym. I tak od kilku lat mam w domu aeropress i kręcą mnie wszelkie alternatywne metody parzenia. Dodatkowo bardzo lubię niszowe kawki z małych palarni. Są fascynujące. A najbardziej fascynujące jest to, że tych niszowych kaw już nie musimy kupować od zachodnich sąsiadów. Warszawa pali coraz więcej dobrego ziarna a warszawskie palarnie kawy mają się coraz lepiej i powstaje ich coraz więcej. Każda palarnia to przede wszystkim ludzie, potem kawa. Ludzie z prawdziwą zajawką, darzący kawę szczerą i prawdziwą miłością. Jeśli jeszcze nie wiecie gdzie w Warszawie, kupić świeżo wypalaną kawę przedstawiam Wam 5 niezwykle ciekawych miejsc.
1. Coffee Republic
To mikropalarnia prowadzona przez grupę przyjaciół, powstała w lipcu 2016 roku. Jest to palarnia, kawiarnia i akademia. Możemy tu kupić świeżo wypalaną kawę, domowy sprzęt do parzenia czy zapisać się na jeden z kawowych kursów. Moją uwagę zwrócił też przepiękny design opakowań, to chyba najładniej zapakowane kawy w stolicy.
„Naszym marzeniem zawsze było stworzenie miejsca, które będzie oferowało najwyższą jakość segmentu speciality bo w tym czujemy się najlepiej.„- i faktycznie myślę, że śmiało można powiedzieć, że to marzenie zostało spełnione. W Coffee Republic znajdziemy kawy najlepszej jakości i z górnej półki. Jakość czuć od pierwszego łyku kawy. Smak naprawdę zachwyca.
„Naszą ulubiona kawą jest myta Ethiopia Chelelektu. Zwykle Nasze single rotują co 3 miesiące, ale dla tej kawy zrobiliśmy wyjątek i zostaje w naszej ofercie na dłużej. Posiada niesamowity aromat białych kwiatów, dzikiej róży i brzoskwiń.” – ja polecam zamówić zestawy testowe, popróbować i wybrać swojego faworyta bo każda z kaw jest zupełnie inna i bardzo ciekawa.
Więcej informacji: http://coffeerepublic.pl/
2. Praska Kawy Palarnia
Panowie z Praskiej jak sami mówią, są inni niż reszta bo, żaden nie ma ani tatuażu ani nawet brody. Palarnię założyli jak to często bywa, przyjaciele. Andrzej, Szymon i Mikołaj. I muszę Wam powiedzieć, że to niezwykle sympatyczny zespół.
Szymon jest roasterem od 8 lat i do niego należy wyszukiwanie najlepszych ziaren, ustalanie i doskonalenie profilów wypalania kawy oraz czuwanie nad jakością i powtarzalnością kawy. Andrzej zajmuje się logistyką, obsługą klientów i trzymaniem kosztów w ryzach. Mikołaj zawsze ma pomysł na wydawanie pieniędzy zaoszczędzonych przez Andrzeja i dba o rozwój firmy.
„Zanim nowe ziarno trafi do naszej oferty, poddajemy je analizie jakościowej oraz sensorycznej i monitorujemy powtarzalność naszych paleń. W ofercie posiadamy kawy jednorodne m.in. z Gwatemali, Brazylii i Etiopii oraz starannie skomponowane mieszanki. Kawy do zaparzania metodami alternatywnymi dobieramy sezonowo. Lubimy zarówno kawy jasno palone, które zaskakują owocowością, słodyczą zawartą w kwiatach, ziołach czy czerwonych owocach, czystością body i pełnym mouthfeel`em, jak i te bardziej klasyczne bogate w nuty czekolady, migdałów, karmelizowanego cukru, wanilii, suszonych fig i charakteryzujące się cielistym, słodkim naparem.”
Robią też inną kawą niż reszta, bo oprócz klasyków w ich ofercie znajdziemy wyjątkową kawę robioną przy współpracy z Browarem Kingpin. Tak powstała pierwsza w Polsce kawa leżakowana w beczce po whisky czyli barrel-aged coffee. Przy pierwszym paleniu wybór padł na Brazylie Cerrado a przy kolejnym Kenię Masi Mara, którą miałam okazję próbować. Jak smakuje? Zdania są bardzo mocno podzielone. Nie zdradzę Wam szczegółów, spróbujcie sami! 🙂
Więcej informacji: http://www.praska.pl/
3. Coffee Zone
Palarnia z ponad 13 letnim doświadczeniem, posiadająca dostęp do zielonych kaw ze świeżych zbiorów z plantacji różnych zakątków ziemi. Większość z nich pochodzi z certyfikowanych plantacji co daje pewność, że produkt jest pozyskany zgodnie z zasadami etyki i wszelkich norm bezpieczeństwa żywności. Tworzą unikalne mieszanki i dostosowują do nich odpowiednią technologię palenia ziaren.
„Na samym początku działalności firmy zaopatrywaliśmy się w kawę u renomowanych palarni we Włoszech, czy Szwecji. Z czasem w naszych głowach zaczął kiełkować pomysł stworzenia własnej palarni. Chcieliśmy palić kawę, której będziemy towarzyszyć od plantacji po filiżankę, gdyż wierzymy, że tylko wówczas możemy w pełni odpowiadać i gwarantować jej najwyższą jakość. „
Marcin Kozicki, Aleksandra Kielak i Paweł Maliszewski to osoby, które tworzą Coffee Zone i, które od lat są związane z kawą. Nie ma tu przypadków. Najbardziej polecają kawy z serii Coffee Zone Limited- krótkie serie kaw jednorodnych, które są wizytówka palarni i prawdziwym pokazem kunsztu naszych Master_Roasters. Każda kawa wypalana jest według indywidualnego profilu palenia, będącego efektem długotrwałych prób i poszukiwań a każda zakupiona paczka wspiera fundację Rak’n’Roll.
Więcej informacji: https://www.coffeezone.pl/
4. Kofi Brand
Palarnia, która znajduje się na Pradze, w budynku Soho Faktory, bardzo klimatycznym miejscu. Możemy tu kupić kawę jak i napić się jej na miejscu. Podróżują po świecie i osobiście szukają najlepszej gatunkowo kawy.
„Współpracujemy bezpośrednio z farmerami i doceniamy ich pracę. Dlatego kupujemy ziarna po stawkach wyższych, niż te oferowane przez fair trade i dlatego dostarczana nam kawa, jest najwyższej jakości.”- od 2010 roku finansują jedną ze szkół w Afryce.
Palą w tradycyjnym piecu bębnowym, w małych ilościach. Stawiają na jakość.
Więcej informacji: http://www.kofibrand.pl/
5. Czarna Fala
Palarnia i kawiarnia w jednym. Mieści się na terenie Fortu Mokotów, niezwykle klimatycznego miejsca. Na miejscu można nawet zjeść. Miejsce tworzone przez ludzi związanych z kawą w Filtrach i Emesenie, z wieloletnim kawowym doświadczeniem.
Początkowo mieli sprowadzać ziarna z najlepszych palarni w Polsce i na świecie i sprzedawać, aż w końcu wpadli na pomysł by samodzielnie palić kawę. I tak oto, teraz na Mokotowie możemy się napić (lub kupić do domu) autorskiej kawy Czarnej Fali.
Więcej informacji: facebook
Dziękuję za uwagę 🙂
Kawa <3 Polecam spróbować w Cukierni Warszawskiej 🙂