Śledzie na ostro z harrisą i porem! Naturalnie Bałtyckie!

Właśnie dziś wypada święto pikantnych potraw i z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na smażone śledzie w wersji na ostro w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Danie to sprawdzi się też idealnie jako karnawałowa przystawka na spotkanie ze znajomymi! Harrisa to pasta, którą ja znam z Tunezji, ale bez problemu kupicie ją teraz w sklepach…

Jajka z zatarem! Przegląd moich książek kulinarnych!

Kolejny przepis z cyklu przegląd moich książek kulinarnych 🙂 Tym razem z książki Otto Lenghi „Prosto”. To jedna z moich ulubionych książek i bardzo ją Wam polecam. Jajka z zatarem są naprawdę wyjątkowe! Składniki dla 2-3 osób: 3 łyżki masła duży por 5 jajek pół opakowania szpinaku kiszona cytryna (możecie ukisić sami lub kupić) 1…

Halloumi z fenkułem! Przegląd moich książek kulinarnych!

Wracam do cyklu przeglądu moich książek kulinarnych! Tym razem zapraszam Was na przepis prosto z książki „ZIELONA UCZTA! JESIEŃ, ZIMA!”, której autorem jest Nigel Slater. Przepis jest wege, jest bardzo prosty i smaczny idealny na babski brunch. Składniki: szklanka zielonego groszku mrożonego halloumi 2 fenkuły oliwa listki mięty listki bazylii Sposób przygotowanie: groszek, mięte i…

Smażona gładzica z pastą curry i warzywami! Naturalnie Bałtyckie!

Dziś kolejny przepis na gładzicę w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Tym razem smażona stronia z pastą curry i warzywami. Prosto i pysznie! I z jednego garnka tak jak lubię najbardziej! Mięso gładzicy jest chude i smaczne! Ryba ta żyje głownie w zachodniej i środkowej części morza i osiąga wielkość do około 50 cm! Składniki na…

Makaron ze szprotkami i pomidorami ! Naturalnie Bałtyckie

Przed Wami kolejny przepis z rybą bałtycką w roli głównej w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Tym razem propozycja na sylwestrowy lub noworoczny obiad! Makaron ze szprotkami! To szybkie danie (dlatego idealnie sprawdzi się jeśli macie gości), proste a smaczne i efektowne! Szprot to mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu…

Goodie Foodie-mój catering dietetyczny!

Od jakiś 2 miesięcy korzystam z cateringu dietetycznego Goodie Foodie. Nie codziennie a raczej raz lub dwa razy w tygodniu. Zamawiam go wtedy kiedy nie mam czasu na gotowanie lub kiedy chce zrobić sobie dzień takiego lekkiego jedzenia a to naprawdę mi się przydaje. Muszę przyznać, że Goodie Foodie od początku zaskoczył mnie bardzo pozytywnie…

5 zabiegów medycyny estetycznej idealne dla osób plus 30 w Triclinium!

Od jakiegoś czasu mam przyjemność współpracować z kliniką Triclinium gdzie pod fachową opieką poznaję tajniki medycyny estetycznej! Wspólnie przygotowaliśmy dla Was zestawienie najbardziej polecanych zabiegów po 30 roku życia! Jeśli medycyna  estetyczna jest Wam obca i nie wiecie od czego zacząć, zapraszam do lektury! Zobaczcie co właśnie w tym okresie warto zrobić by nie martwić…

HouseforRest-relacja z pobytu!

Pierwszy atutem domku, do którego jedziemy jest niewątpliwie bliska odległość od Warszawy! 40 minut drogi i jesteśmy na miejscu. Kiedy jedzie się tylko na weekend to jest niesamowita wygoda i oszczędność czasu. Ma się zdecydowanie więcej czasu na odpoczynek. Szczególnie, że mimo bliskiej odległości od stolicy lądujemy w środku lasu, w cichej i spokojnej okolicy…

Świąteczne śledzie w azjatyckim sosie! Naturalnie Bałtyckie!

Przed Wami ekspresowy przepis na świątecznego śledzia w oryginalnym, azjatyckim sosie, który przygotowałam dla Was w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Te śledzie są naprawdę pyszne i zaskoczą gości! Składniki: filety ze śledzia mąka, sól, olej do smażenia pół szklanki sosu sojowego pół szklanki wody imbir, czosnek 2 ząbki sok z limonki olej sezamowy cukier trzcinowy…

Turbot w piwie na świąteczny obiad! Naturalnie Bałtyckie!

Przed Wami kolejny przepis w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Znowu turbot, ale teraz w wersji, którą możemy podać na świąteczny obiad zamiast karpia! Składniki: filety z turbota małe piwo (najlepiej ciemne) 1 duża cebula koperek 1 liść laurowy 4 łyżki masła 2 łyżki mąki słodka papryka w proszku pół szklanki śmietany 18 sół, pieprz 1…