Przed Wami kolejny przepis w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Znowu turbot, ale teraz w wersji, którą możemy podać na świąteczny obiad zamiast karpia!
Składniki:
- filety z turbota
- małe piwo (najlepiej ciemne)
- 1 duża cebula
- koperek
- 1 liść laurowy
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- słodka papryka w proszku
- pół szklanki śmietany 18
- sół, pieprz
- 1 goździk
- garść pieczarek
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- małe pieczarki smażyć na maślę, aż się zarumienią
- rybę kroimy na mniejsze kawałki
- do rondelka wrzucamy masło, pokrojoną cebulę, liść laurowy, połowę koperku, plasterki czosnku, sól i pieprz- dusimy przez około 5 minut
- następnie do rondelka dodajemy rybę i wlewamy piwo i śmietanę, gotujemy pod przykryciem około 20 minut
- do rondelka dodajemy mąkę, paprykę w proszku, pieczarki z patelni i goździka i gotujemy 5 minut
- jemy z ziemniakami lub pieczywem
Smacznego!