Turbot w piwie na świąteczny obiad! Naturalnie Bałtyckie!

Przed Wami kolejny przepis w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Znowu turbot, ale teraz w wersji, którą możemy podać na świąteczny obiad zamiast karpia!

Składniki:

  • filety z turbota
  • małe piwo (najlepiej ciemne)
  • 1 duża cebula
  • koperek
  • 1 liść laurowy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • słodka papryka w proszku
  • pół szklanki śmietany 18
  • sół, pieprz
  • 1 goździk
  • garść pieczarek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  • małe pieczarki smażyć na maślę, aż się zarumienią
  • rybę kroimy na mniejsze kawałki
  • do rondelka wrzucamy masło, pokrojoną cebulę, liść laurowy, połowę koperku, plasterki czosnku, sól i pieprz- dusimy przez około 5 minut
  • następnie do rondelka dodajemy rybę i wlewamy piwo i śmietanę, gotujemy pod przykryciem około 20 minut
  • do rondelka dodajemy mąkę, paprykę w proszku, pieczarki z patelni i goździka i gotujemy 5 minut
  • jemy z ziemniakami lub pieczywem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 + cztery =