Turbot w mleczku kokosowym! Naturalnie Bałtyckie

Turbot to jedna z moich dwóch ulubionych ryb pływających w Bałtyku! Z wyglądu często mylona z flądrom, która zyskała dużo większą popularność na polskim wybrzeżu. Mam nadzieje, że właśnie dzięki takim projektom edukacyjnym jak Naturalnie Bałtyckie, turbot będzie niedługo równie rozpoznawalny.

Projekt postał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów, na stronie https://naturalniebaltyckie.pl/ możecie zgłębić wiedzę na temat ryb i samego morza a ja przedstawiam Wam mój pierwszy przepis właśnie na turbota!

Choć nad morzem zawsze zamawiam klasyczną rybkę z patelni, dziś pokażę Wam jak w całkiem inny sposób możecie przygotować w domu rybkę z Bałtyku i zaskoczyć domowników!

Lista składników na porcję dla 1 osoby :

  • 1 turbot
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • 2 limonki
  • 1 duża marchewka
  • 1 cukinia
  • jedna papryczka chili
  • 1 główka czosnku
  • 1 szalotka
  • pieprz, sól, chili w płatkach
  • olej kokosowy, olej sezamowy

Sposób przygotowania:

  • zaczynamy od odpowiedniego przygotowania ryby, turbot ma wyjątkowo pancerną i twardą skórę z ostrymi wypustkami, polecam się jej pozbyć jeszcze przed gotowaniem
  • w pierwszej kolejności obcinamy głowę potem płetwy (polecam użyć do tego nożyczek kuchennych), następnie skórę nacinamy przy ogonie i zawijamy na nóż aż do końca, ja wyjęłam również ikrę, ale jeśli lubicie możecie ja zostawić
  • tak przygotowaną rybę solimy i pieprzymy
  • na patelnię dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, podsmażamy chwilkę czosnek w plasterkach i szalotkę
  • dodajemy rybę i posypujemy płatkami chili

  • dodajemy cukinię i marchewkę pokrojoną w paseczki przy użyciu obieraczki, papryczkę chili pokrojoną w plasterki i  następnie wlewamy pół puszki mleczka kokosowego
  • skrapiamy olejem sezamowym i wkładamy limonki pokrojone w plasterki
  • przykrywamy i dusimy 5 minut
  • wykładamy na talerz i obficie posypujemy kolendrą
  • możemy jeść z ryżem

Muszę przyznać, że to danie jest wyjątkowo dobre i na pewno zagości na moim stole częściej!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

seven − seven =