Świąteczne śledzie w azjatyckim sosie! Naturalnie Bałtyckie!

Przed Wami ekspresowy przepis na świątecznego śledzia w oryginalnym, azjatyckim sosie, który przygotowałam dla Was w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Te śledzie są naprawdę pyszne i zaskoczą gości!

Składniki:

  • filety ze śledzia
  • mąka, sól, olej do smażenia
  • pół szklanki sosu sojowego
  • pół szklanki wody
  • imbir, czosnek 2 ząbki
  • sok z limonki
  • olej sezamowy
  • cukier trzcinowy
  • pół czerwonej cebulki
  • szczypior

Sposób przygotowania:

  • śledzie solimy, posypujemy mąką i smażymy na patelni na oleju
  • w rondelku doprowadzamy do wrzenia: sos sojowy, wodę, łyżkę cukru trzcinowego, starty mały kawałek imbiru i czosnek, sok z limonki
  • sos wlewamy na  talerz z rantem na niego kładziemy śledzia, posypujemy czerwoną cebulką i szczypiorem, skraplamy olejem sezamowym
  • jemy na ciepło lub zimno z chlebkiem

Gotowe i pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 + dziewiętnaście =