Przed Wami ekspresowy przepis na świątecznego śledzia w oryginalnym, azjatyckim sosie, który przygotowałam dla Was w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Te śledzie są naprawdę pyszne i zaskoczą gości!
Składniki:
- filety ze śledzia
- mąka, sól, olej do smażenia
- pół szklanki sosu sojowego
- pół szklanki wody
- imbir, czosnek 2 ząbki
- sok z limonki
- olej sezamowy
- cukier trzcinowy
- pół czerwonej cebulki
- szczypior
Sposób przygotowania:
- śledzie solimy, posypujemy mąką i smażymy na patelni na oleju
- w rondelku doprowadzamy do wrzenia: sos sojowy, wodę, łyżkę cukru trzcinowego, starty mały kawałek imbiru i czosnek, sok z limonki
- sos wlewamy na talerz z rantem na niego kładziemy śledzia, posypujemy czerwoną cebulką i szczypiorem, skraplamy olejem sezamowym
- jemy na ciepło lub zimno z chlebkiem
Gotowe i pycha!