Dziś kolejny przepis na gładzicę w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie!
Tym razem smażona stronia z pastą curry i warzywami. Prosto i pysznie! I z jednego garnka tak jak lubię najbardziej!
Mięso gładzicy jest chude i smaczne! Ryba ta żyje głownie w zachodniej i środkowej części morza i osiąga wielkość do około 50 cm!
Składniki na jedną porcję:
- stronia
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- cebula szalotka
- czosnek
- kilka różyczek brokułu
- pół czerwonej papryki
- 3 ziemniaki
- olej
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- ziemniaki gotujemy
- na głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju
- następnie dodajemy pastę curry, szalotkę i czosnek i chwile smażymy
- potem dodajemy pokrojoną w paski paprykę i brokuł
- kiedy warzywa się podsmażą robimy miejsce i dodajemy rybę, smażymy chwilę raz przekręcając
- na końcu dodajemy pokrojone ugotowane ziemniaki
Gotowe!