Właśnie dziś wypada święto pikantnych potraw i z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na smażone śledzie w wersji na ostro w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Danie to sprawdzi się też idealnie jako karnawałowa przystawka na spotkanie ze znajomymi!
Harrisa to pasta, którą ja znam z Tunezji, ale bez problemu kupicie ją teraz w sklepach w Polsce!
Składniki:
- harrisa
- filety ze śledzia (surowa rybka)
- pół pora
- kolendra
- papryczka pardon lub inna zielona, ale łagodna
- cytryna
Filety ze śledzia solimy i smarujemy harrisą, następnie smażymy na głębokim oleju. Na dużym talerzu układamy posiekanego pora i skraplamy go sokiem z cytrynki. Wykładamy usmażoną rybkę na pora, smarujemy ją delikatnie harrisą, sypiemy obficie kolendrą oraz zieloną papryką i jeszcze raz skraplamy cytrynką! Gotowe!