Śledzie na ostro z harrisą i porem! Naturalnie Bałtyckie!

Właśnie dziś wypada święto pikantnych potraw i z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na smażone śledzie w wersji na ostro w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Danie to sprawdzi się też idealnie jako karnawałowa przystawka na spotkanie ze znajomymi!

Harrisa to pasta, którą ja znam z Tunezji, ale bez problemu kupicie ją teraz w sklepach w Polsce!

Składniki:

  • harrisa
  • filety ze śledzia (surowa rybka)
  • pół pora
  • kolendra
  • papryczka pardon lub inna zielona, ale łagodna
  • cytryna

Filety ze śledzia solimy i smarujemy harrisą, następnie smażymy na głębokim oleju. Na dużym talerzu układamy posiekanego pora i skraplamy go sokiem z cytrynki. Wykładamy usmażoną rybkę na pora, smarujemy ją delikatnie harrisą, sypiemy obficie kolendrą oraz zieloną papryką i jeszcze raz skraplamy cytrynką! Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × cztery =