Tematem drugiego przepisu w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie jest szprot! Ta mała rybka najlepiej smakuje smażona na różne sposoby a ja smażone ryby zawsze najbardziej lubię w towarzystwie czegoś orzeźwiającego. Dlatego ze szprotkami zrobiłam sałatkę z lekką nutką azjatycką tak jak lubię najbardziej!
Lista składników:
- szprotki (ilość według uznania)
- bułka tarta, mąka, 2 jajka
- sól i pieprz
- olej
- pół główki, małej czerwonej kapusty
- pół czerwonej cebuli
- por
- 1 duża marchewka
- 1 ogórek zielony
- pół grejpfruta
- limonka
- sos sojowy
- łyżka miodu
- orzeszki ziemne niesolone
- kolendra
Sposób przygotowania:
- bazę sałatki robimy w jednej dużej misce, potem przedkładamy na talerze
- do miski wrzucamy posiekane w podłużne słupki: kapustę, marchewkę, ogórka, pora i czerwoną cebulkę
- szprotki oczyszczamy, solimy, maczamy w mące potem w jajku i na końcu w bułce tartej
- tak przygotowane szprotki smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią, wyciągamy na ręcznik papierowy
- na talerze wykładamy porcje naszej sałatki
- układamy na niej szprotki
- dokładamy kawałki grejpfruta
- robimy sos: sos sojowy+sok z limonki+ łyżeczka płynnego miodu i polewamy sałatkę
- na koniec posypujemy rozmiażdżonymi orzeszkami i kolendrą
Gotowe smacznego!