Sałatka ze szprotkami w stylu azjatyckim! Naturalnie Batłyckie!

dnia

Tematem drugiego przepisu w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie jest szprot! Ta mała rybka najlepiej smakuje smażona na różne sposoby a ja smażone ryby zawsze najbardziej lubię w towarzystwie czegoś orzeźwiającego. Dlatego ze szprotkami zrobiłam sałatkę z lekką nutką azjatycką tak jak lubię najbardziej!

Lista składników:

  • szprotki (ilość według uznania)
  • bułka tarta, mąka, 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej
  • pół główki, małej czerwonej kapusty
  • pół czerwonej cebuli
  • por
  • 1 duża marchewka
  • 1 ogórek zielony
  • pół grejpfruta
  • limonka
  • sos sojowy
  • łyżka miodu
  • orzeszki ziemne niesolone
  • kolendra

Sposób przygotowania:

  • bazę sałatki robimy w jednej dużej misce, potem przedkładamy na talerze
  • do miski wrzucamy posiekane w podłużne słupki: kapustę, marchewkę, ogórka, pora i czerwoną cebulkę
  • szprotki oczyszczamy, solimy, maczamy w mące potem w jajku i na końcu w bułce tartej
  • tak przygotowane szprotki smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią, wyciągamy na ręcznik papierowy
  • na talerze wykładamy porcje naszej sałatki
  • układamy na niej szprotki
  • dokładamy kawałki grejpfruta
  • robimy sos: sos sojowy+sok z limonki+ łyżeczka płynnego miodu i polewamy sałatkę
  • na koniec posypujemy rozmiażdżonymi orzeszkami i kolendrą

Gotowe smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

eight + fifteen =