Cześć i czołem! Jak wiecie u mnie przepisy są mega szybkie i proste i ten też taki będzie, ale mam nadzieje, że kogoś zainspiruje na zdrowy obiad.
Co potrzebujemy na 2 porcje?
- kawałek łososia
- sos sojowy
- rukolę
- cytrynę
- syrop klonowy/ z agawy
- 1 fenkuł
- 1 grejfrut
- oliwa, sól, pieprz
- 6 szparagów
Co robimy:
- łososia myjemy , wsadzamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym z dodatkiem łyżeczki syropu, zostawiamy na 15-30 minut
- szparagom ucinamy końcówki, lekko skrobiemy i gotujemy 3 minuty, następnie zalewamy na chwilkę zimną wodą
- łososia pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni (to trochę szybsza opcja)
- na talerzu układamy: rukolę, pokrojony w piórka fenkuł, kawałki grejpfruta, ugotowane szparagi i łososia
- robimy sosik: sok z cytryny, syrop z agawy, oliwa, sół i pieprz- polewamy naszą sałatkę i gotowe
Smacznego!