Ze zrobieniem tej sałatki musicie się spieszyć. Bób, który teraz jest na bazarkach jest już ostatni, ale jak dobrze pójdzie pojawi się jeszcze na jesieni. Sałatka ta jest bardzo sycąca i można się nią najeść, idealnie nadaje się też jako wynos do pracy. Jeśli kochacie bób jak ja, to przepis w sam raz dla Was! Sałatkę tą można jeść na ciepło jak i na zimno, w jednej i drugiej wersji smakuje dobrze.
Składniki na 4 porcje:
– 200 g kaszy bulgur
– pół kilo bobu
– jedna cukinia
– 2 papryki
– opakowanie pomidorków koktajlowych
– 4 duże garści jarmużu
– czosnek, cytryna, oregano, sól, pieprz, oliwa
Kasze bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu, wsypujemy do miseczki.
Ugotowany bób studzimy, obieramy ze skórek i dodajemy do kaszy.
Surowy jarmuż wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy około 5 minut, aż trochę zmięknie. Dodajemy do miseczki.
Pomidorki kroimy na pół i dodajemy do reszty składników.
Na patelni grillowej, grillujemy cukinię i paprykę, posypujemy oregano i solą. Dodajemy do miski.
Do wymieszanych składników dodajemy do smaku czosnek, 2 łyżki oliwy, wyciśnięty sok z jednej cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz.
Smacznego!