Sałatka z bobem, jarmużem i grillowanymi warzywami

dnia

Ze zrobieniem tej sałatki musicie się spieszyć. Bób, który teraz jest na bazarkach jest już ostatni, ale jak dobrze pójdzie pojawi się jeszcze na jesieni. Sałatka ta jest bardzo sycąca i można się nią najeść, idealnie nadaje się też jako wynos do pracy. Jeśli kochacie bób jak ja, to przepis w sam raz dla Was! Sałatkę tą można jeść na ciepło jak i na zimno, w jednej i drugiej wersji smakuje dobrze.

Składniki na 4 porcje:

– 200 g kaszy bulgur

– pół kilo bobu

– jedna cukinia

– 2 papryki

– opakowanie pomidorków koktajlowych

– 4 duże garści jarmużu

– czosnek, cytryna, oregano, sól, pieprz, oliwa

 

Kasze bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu, wsypujemy do miseczki.

Ugotowany bób studzimy, obieramy ze skórek i dodajemy do kaszy.

Surowy jarmuż wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy około 5 minut, aż trochę zmięknie. Dodajemy do miseczki.

Pomidorki kroimy na pół i dodajemy do reszty składników.

Na patelni grillowej, grillujemy cukinię i paprykę, posypujemy oregano i solą. Dodajemy do miski.

Do wymieszanych składników dodajemy do smaku czosnek, 2 łyżki oliwy, wyciśnięty sok z jednej cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz.

Smacznego!

 

IMG-9774

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście + 4 =