Risotto z salsiccią i cukinią!

Muszę przyznać, że to moje pierwsze risotto w życiu! Nie wiem czemu zawsze wydawało mi się jakieś mega skomplikowane i długo przed nim zwlekałam. Nic bardziej mylnego. Risotto robi się szybko i prosto a efekt jest naprawdę wow. Szczególnie jeśli używacie składników najlepszej jakości, które dostaniecie w moich ulubionych włoskich delikatesach Bottega Del Gusto! Zaopatrzycie się tu dosłownie we wszystkie włoskie produkty od wspaniałych serów i wędlin po ryż do risotto, makarony, przetwory, wina- no naprawdę wszystko!

Składniki na 4 porcje

  • pół litra bulionu
  • duża szklanka białego wina
  • kiełbaska salsiccia
  • 2 cukinie
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • masło
  • parmezan
  • ryż do risotto 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  • cebulkę siekamy, na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy
  • dodajemy łyżkę masła
  • kiełbaskę wyciągamy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy na patelnię
  • w między czasie kroimy cukinię na małe kawałki i dorzucamy do patelni
  • dodajemy ryż i chwilę smażymy
  • dodajemy białe wino i gotujemy aż alkohol odparuje (kilka minut)
  • następnie stopniowo dodajemy bulion, gotujemy i mieszamy- dodajemy troszkę kiedy się wchłonie w ryż znowu troszkę- sam moment gotowania ryżu powinien być taki jak na opakowaniu czyli w moim przypadku 12-13 minut, nie przeciągajcie bo potem przy każdym odgrzewaniu zrobi się Wam paćka a ryż w risotto powinien być al dente
  • przed samym podaniem dodajemy znowu masło oraz parmezan i mieszamy
  • posypujemy natką pietruszki i gotowe

 

Pycha!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + dziewięć =