Muszę przyznać, że to moje pierwsze risotto w życiu! Nie wiem czemu zawsze wydawało mi się jakieś mega skomplikowane i długo przed nim zwlekałam. Nic bardziej mylnego. Risotto robi się szybko i prosto a efekt jest naprawdę wow. Szczególnie jeśli używacie składników najlepszej jakości, które dostaniecie w moich ulubionych włoskich delikatesach Bottega Del Gusto! Zaopatrzycie się tu dosłownie we wszystkie włoskie produkty od wspaniałych serów i wędlin po ryż do risotto, makarony, przetwory, wina- no naprawdę wszystko!
Składniki na 4 porcje
- pół litra bulionu
- duża szklanka białego wina
- kiełbaska salsiccia
- 2 cukinie
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- masło
- parmezan
- ryż do risotto 2 szklanki
Sposób przygotowania:
- cebulkę siekamy, na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy
- dodajemy łyżkę masła
- kiełbaskę wyciągamy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy na patelnię
- w między czasie kroimy cukinię na małe kawałki i dorzucamy do patelni
- dodajemy ryż i chwilę smażymy
- dodajemy białe wino i gotujemy aż alkohol odparuje (kilka minut)
- następnie stopniowo dodajemy bulion, gotujemy i mieszamy- dodajemy troszkę kiedy się wchłonie w ryż znowu troszkę- sam moment gotowania ryżu powinien być taki jak na opakowaniu czyli w moim przypadku 12-13 minut, nie przeciągajcie bo potem przy każdym odgrzewaniu zrobi się Wam paćka a ryż w risotto powinien być al dente
- przed samym podaniem dodajemy znowu masło oraz parmezan i mieszamy
- posypujemy natką pietruszki i gotowe
Pycha!