Pyszny bakłażan z pomidorowym bulgurem! Przegląd moich książek kulinarnych #zostańwdomu

dnia

Kolejny przepis z przeglądu moich książek kulinarnych. Tym razem z książki Otto Lenghi „Prosto”.

Danie jest turbo proste, ale przy tym naprawdę niezwykle pyszne. Wspaniale łączą się tu smaki i aromaty i wychodzi wręcz zaskakujące połączenie.

Lista składników:

  • 1 duży bakłażan
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 g bulguru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 10 liści mięty
  • jeśli mamy to kiszona cytryna

Sposób wykonania:

  • piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
  • bakłażany kroimy na kawałki, wrzucamy do miseczki i dodajemy 4 łyżki oliwy, sól i pieprz, wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 35-45 minut aż będą mięciutkie i przypieczone (pomieszajcie je w połowie pieczenia)
  • do dużego rondla wlewamy oliwę i rozgrzewamy i smażymy cebule 8 minut aż się zarumieni i zmięknie
  • ziele angielskie rozgniatamy jeśli nie mamy mielonego i wraz z czosnkiem dodajemy do cebul, smażymy do momentu aż czosnek zacznie pachnieć
  • dorzucamy pomidorki i rozgniatamy je w rondlu
  • dodajemy koncentrat, 400 ml wody i solimy
  • doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 12 minut
  • potem dodajemy bulgur i mieszamy i odstawiamy na 20 minut żeby dobrze wchłonął sos (ważne)
  • w miseczce mieszam jogurt z sokiem z cytryny jeśli nie mam kiszonej i z połową mięty oraz solą
  • na talerz wykładam bulgur a na niego jogurt i na koniec babkłażany
  • posypuje resztę mięty

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

six − three =