PIZZA W WARSZAWIE! 14 miejsc!

Chyba nie znam nikogo, kto nie lubi pizzy. Na ten kaloryczny, włoski przysmak każdy z nas ma ochotę raz na jakiś czas a znam takich co mogliby go jeść na śniadanie, obiad i kolacje. W ciągu ostatnich kilku lat warszawskie pizzerie przeszły prawdziwą rewolucję i już wcale nie musimy lecieć do Włoch by zjeść prawdziwą, włoską pizze. Jest w czym wybierać. Przedstawiam Wam swoje sprawdzone miejsc, do których często wracam na dobra pizze. Zaznaczę też ja ja osobiście jestem największą fanką pizzy w stylu neapolitańskim.

1. Ciao a Tutti

Dwie lokalizacje, jedna i druga trzyma ten sam wysoki poziom. Pierwszą znajdziemy na Al.Niepodległości drugą na Dąbrowskiego przy Kazimierzowskiej. Pizza, która smakuje jak w Neapolu! Wystrój typowo włoski, wnętrza nieduże, ale bardzo przytulne. Duży wybór pizzy z pieca, na fajnym cienkim i chrupiącym cieście. Cenowo stoi bardzo dobrze bo pizze zaczynają się od 14 zł do 29 zł, wielkość idealna dla jednej, głodnej osoby. Czuć dobrą jakość produktów, w menu różnego rodzaju włoskie sery, szynki i kiełbaski. Duży wybór, świetnych smakowych oliw (rozmarynowa mistrz!). Polecam pozycję z szynką speck i mascarpone. Pycha!

Więcej informacji: facebook

2.Restauracja Fontanna

Elegancka restauracja serwująca kuchnię włoską, po której na pierwszy rzut oka wcale nie spodziewałam się pizzy jak w Neapolu! A okazuje się, że Włosi, którzy robią tutejszą pizzę faktycznie znają się na rzeczy! Jest rewelacyjna! Oprócz świetnego ciasta w stylu neapolitańskim wyróżniają ją dodatki naprawdę najlepszej jakości i czuć to w każdym kęsie.

Więcej informacji: facebook

3.Piselli

Znakomita pizza w stylu neapolitańskim na Grochowie? Na zakwasie? Z cudownymi bąblami i najlepszej jakości dodatkami? Tak, tak dobrze słyszycie! W tej malutkiej i całkiem niepozornej pizzerii zjecie naprawdę cudowną pizzę, jedną z lepszych w Warszawie. Warto przyjechać tu nawet z drugiej strony Wisły. Tylko koniecznie zarezerwujecie stolik bo lokal  jest bardzo przyjemny, ale malutki.

Więcej informacji: facebook

4.Figlia di Papà

Malutki lokal w Miasteczku Wilanów. Bardzo oryginalny bo specjalizujący się w pizzy w stylu neapolitańskim i owocach morza! Pierwszy raz jadłam tu pizze z owcami morza i muszę Wam powiedzieć, że zostałam jej fanką!  Bardzo fajne menu, w dodatku w weekendy są zawsze specjalne pozycje. Działa tu też sklep, możecie wpaść i kupić sobie morskie stwory! Bardzo fajne i smaczne miejsce z super niezobowiązującą i luźną atmosferą idealne na obiad z przyjaciółmi!

Więcej informacji: facebook

5.przyjemność warszawska

Przyjemność to niewielki lecz bardzo klimatyczny lokal znajdujący się przy Marszałkowskiej!  Serwuje się tu głównie pizze w towarzystwie szprycerów. I to pizzę nie byle jaką (w stylu neapolitańskim) z oryginalnymi dodatkami  (guacamole, pulled pork, makaronowe kolanka).  Na pierwszy raz zamawiam bardziej klasyczne  pozycje, ale  chętnie korzystam z po prostu z obłędnych sosów, które podaje się tu  do pizzy- mango mayo czy  horny chipotle mayo okazuje się  być dodatkiem idealnym.

Więcej informacji: facebook

6.Tutti Colori

Bardzo klimatyczna pizzeria ukryta na ul.Burakowskiej, w budynkach po starych garażach, z fajnym industrialnym wnętrzem. W menu króluje pizza w dodatku bardzo dobra! Jedyna w swoim rodzaju i oryginalna. Moje serce najbardziej skradła pizza biała  z wyśmienitym serem taleggio, serem kozim, grillowaną papryką, gruszką, szpinakiem, orzechami włoskimi i oliwą truflową. Drugi lokal znajduje się na Postępu 5!

Więcej informacji: facebook

 

7. Al Capone Ristorante

Al Capone mieści się na spokojnej ul. Adama Asnyka 6, na warszawskiej Ochocie. Jest to moje stosunkowo nowe odkrycie, ale od razu podbiło moje serce. Z daleka od centrum i szumu miasta, można się zrelaksować. Pizza typowo włoska, z klasycznymi bąblami po pieczeniu w piecu bardzo podobna do tej w Ciao a Tutti. Dobre składniki, dobry smak, porcja idealna na jedną, głodna osobę. Pyszna i godna polecenia. Moja ulubiona pozycja to CAPRICCIOSA z jajkiem, karczochami, pomidorami, pieczarkami, salami picante i prosciutto crudo (30 zł).

Więcej informacji: facebook

13465964_981401985311209_973110308377461378_n-1

8. Fatto a mano Ristorante & Wine Bar

Żoliborz i jedna z najładniejszych restauracji jakie widziałam! W dodatku z bardzo smacznym włoskim jedzeniem. W menu sporo włoskich przysmaków, ale znajdziemy również pizze, które wypiekane są w pięknym piecu opalanym drewnem. Ich kompozycje zdecydowanie wyróżniają się na tle innych. Ja jadłam tu naprawdę obłędną pizze z truflą, szynką parmeńską i jajkiem. Na pizzy znajdziecie też winogrona czy gruszki. Menu zmienia się dosyć często, ale za każdym razem pozytywnie zaskakuje. Składniki najwyższej jakości.

Moja pełna relacja z wizyty TU

9. Pinsa

Zastanawiałam się, czy dodawać Pinsę do tego zestawienia ponieważ oficjalnie jednak nie jest to pizza. Ciasto jest z innych składników. Stwierdziłam jednak, że jest tak dobra i tak bardzo podobna, że może nikt się nie obrazi jak znajdzie się obok pizzy. Pinsa to nazwa miejsca, ale i nazwa dania. Lokal mieści się na Saskiej Kępie, jest malutki i przytulny, do tego samoobsługowy. W menu znajdziemy około 10 rodzajów pinsy. Gotowe do wsadzenia do pieca, witają gości z witryny. Ja jadłam Parmę (z mozzarellą, szynką Prosciutto Crudo i szpinakiem) oraz Cotto (z mozzarellą, serkiem Philadelphia i szynką Prosciutto Cotto). I to był prawdziwy, kulinarny obłęd. Motyle w brzuchu po jedzeniu i szczęście na resztę dnia. Składniki oczywiście rewelacyjne, prosto z Włoch. Ciasto ekstra. Musicie koniecznie spróbować!

Więcej informacji: http://pinsa.pl/

21150094_1481144955336907_8874294499274903881_n.jpg

10. Flambéeria

Kolejna pozycja, która nie jest tradycyjną pizzą, ale jest naprawdę cudowna. Tarte flambée charakteryzuje się bardzo, ale to bardzo cienkim i chrupiącym ciastem, które leżakuje dużo krócej niż ciasto do pizzy, w większości receptur nie dodaje się do niego drożdży, ewentualnie minimalną ilość. Dodatki też są inne. Tradycyjna wersja jest ze śmietana i boczkiem i taką też znajdziecie w lokalu na Hożej. Ale oprócz niej kilka innych, ciekawych pozycji jak np. z gruszka, gorgonzolą i kwiatami lawendy czy chorizo i krewetkami. Jest dużo lżejsza niż tradycyjna pizza, więc można ją jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia. Ja po pierwszej wizycie się w niej zakochałam! W lokalu serwowane są też świetne szprycery!

Więcej informacji: http://www.flambeeria.pl/

11. Trattoria Rucola

Trattoria Rucola to chyba jedna z pierwszych pizzerii w Warszawie z włoską pizzą, na cienkim cieście i z oliwą zamiast keczupu. W tej chwili jest już w kilku lokalizacjach na Kruczej, na Francuskiej i na Miodowej. W menu znajdziemy różne dania kuchni włoskiej i olbrzymi wybór pizzy. Pizze bardzo duże, na bardzo cienkim cieście. Stosunkowo drogie bo za dużą średnio wydamy około 45 zł, ale warte swojej ceny. Myślę, że jedną dużą są w stanie najeść się 3 kobietki. Włoskie składniki, piękny wystrój włoskiego bistro, profesjonalna obsługa i znakomity smak. Lubię tu wracać. Pamiętajcie koniecznie o rezerwacji, bez niej czeka na Was długa kolejka w oczekiwaniu na wolny stolik.

Więcej informacji: http://www.trattoriarucola.pl/

14459944_10208892711706363_1009630887_n

12. SpaccaNapoli

„Kawałek Neapolu w samym centrum Warszawy.” – to zdanie możemy przeczytać na stronie restauracji i całkowicie muszę się z tym zgodzić. Miejsce jest bardzo włoskie, przychodzi tu też dużo rodowitych Włochów, więc można na chwilę przenieść się do tego pięknego kraju. Używane produkty są też włoskie co od razu czuć bo pizza (oczywiście z pieca) jest po prostu pyszna! Z miękkimi brzegami, mocno drożdżowym i puszystym ciastem, z dodatkami najlepszej jakości. Nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba! Polecam na każdą okazję, mniej lub bardziej elegancką. To takie miejsce, że pasuje do wszystkiego.

Więcej informacji: http://spaccanapoli.pl/

17103395_1309796165805121_1358402048709100262_n.jpg

13. 360stopni

Bardzo klimatyczne miejsce w Miasteczku Wilanów z moją ulubiona pizzą neapolitańską. Do wyboru pizza biała i czerwona. Pizzeria wyróżnia się naprawdę najlepszej jakości składnikami, takiej dobrej mozzarelli nie jadłam nigdzie indziej. Jakość czuć od pierwszego kęsa a do tego ciasto jest idealne. Na wejściu wita nas prawdziwy Włoch i przyjemny wystrój. Znajdziemy tu pozycje klasyczne jak i np. rzadko spotykaną w Polsce pizze z ziemniakami. A i tiramisu! Tiramisu jest fantastyczne!

Więcej informacji: http://360pizza.pl/

14. Heritage Shop & Wine Plac Narutowicza

Maleńka, bardzo kameralna, włoska knajpa. Codziennie inne menu, bardzo krótkie i proste. Obok kilku włoskich pozycji znajdziemy dwie pizze. Nie ma dużego wyboru więc na naszym stole lądują też dwie 🙂 Pierwsza to cztery sery i figa a druga to porchetta i funghi. Miejsce to udowadnia, że w prostocie siła. Pizze są fenomenalne. Duże, ale na bardzo cienkim, lekko chrupiącym cieście, wiec mimo początkowych obaw zjadam swoją w całości. Do tego przemiła obsługa i duży wybór wina w przystępnych cenach.

Więcej informacji: facebook

IMG-3521.JPG

 

 

 

8 komentarzy Dodaj własny

  1. wewnatrznazewnatrz pisze:

    1. Trattoria da Antnio
    2. Antonio

  2. wewnatrznazewnatrz pisze:

    2. Nie Antonio, a Aioli Cantine

  3. Kordyl pisze:

    Dla mnie brakuje tu Złotej 65 ale z ich nowej lokalizacji na Wykach 2c. najlepsza pizza w Wawie!

  4. Raźny pisze:

    Ciao Napoli

  5. Anka pisze:

    Bardzo brakuje ursynowskiej Pasta Fresca. Prawdziwie włoska, mało składników za to pysznych i dobrej jakości.

  6. marlenaarkawska pisze:

    Moim ulubionym miejscem z przepyszną aromatyczną i prawdziwie włoską pizzą jest Czyli Żurawia 45. Ciasto jest chrupiące, cieniutkie i mają oryginalne włoskie dodatki, które nadają pizzy uroku i świetnego smaku.

  7. Seba pisze:

    A gdzie Non Solo Pizza z Grojeckiej klasyka w najwyzszym wydaniu

    1. warszawskismak pisze:

      w planach od dłuższego czasu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

eighteen + seventeen =