PIZZA W WARSZAWIE! 12 miejsc!

Chyba nie znam nikogo, kto nie lubi pizzy. Na ten kaloryczny, włoski przysmak każdy z nas ma ochotę raz na jakiś czas a znam takich co mogliby go jeść na śniadanie, obiad i kolacje. W ciągu ostatnich kilku lat warszawskie pizzerie przeszły prawdziwą rewolucję i już wcale nie musimy lecieć do Włoch by zjeść prawdziwą, włoską pizze. Jest w czym wybierać. Przedstawiam Wam swoje sprawdzone miejsc, do których często wracam na dobra pizze.

1. Ciao a Tutti

Dwie lokalizacje, jedna i druga trzyma ten sam wysoki poziom. Pierwszą znajdziemy na Al.Niepodległości drugą na Dąbrowskiego przy Kazimierzowskiej. Wystrój typowo włoski, wnętrza nieduże, ale bardzo przytulne. Duży wybór pizzy z pieca, na fajnym cienkim i chrupiącym cieście. Cenowo stoi bardzo dobrze bo pizze zaczynają się od 14 zł do 29 zł, wielkość idealna dla jednej, głodnej osoby. Czuć dobrą jakość produktów, w menu różnego rodzaju włoskie sery, szynki i kiełbaski. Duży wybór, świetnych smakowych oliw (rozmarynowa mistrz!). Polecam pozycję z szynką speck i mascarpone. Pycha!

Więcej informacji: facebook

2. La Tomatina

La Tomatina znajduje się na ul. Kruczej, specjalizuje się w kuchni włoskiej. Oprócz dań głównych, znajdziemy tu bardzo fajne przystawki. Duża pizza jest ogromna i spokojnie można ją zamówić na 2 osoby. Ciasto jest bardzo cieniutkie, ale nie aż tak bardzo kruche. Spotkałam się z opiniami znajomych, że nie jest to taka typowo włoska pizza, ale jest naprawdę pyszna. Dla mnie jest po prostu inna niż np. w Ciao a Tutti, ale we Włoszech też jadłam różne pizze. Smak mnie zawsze powala, wybór jest bardzo duży, składniki bardzo dobre i obsługa znakomita. W zasadzie to pizzeria do, której wracam najczęściej. Klimat niezobowiązujący, miejsce też jest fajne na wypad ze znajomymi i drinka.

Więcej informacji: http://www.latomatina.pl/

14454462_10208877368522793_1696567882_n

3. Al Capone Ristorante

Al Capone mieści się na spokojnej ul. Adama Asnyka 6, na warszawskiej Ochocie. Jest to moje stosunkowo nowe odkrycie, ale od razu podbiło moje serce. Z daleka od centrum i szumu miasta, można się zrelaksować. Pizza typowo włoska, z klasycznymi bąblami po pieczeniu w piecu bardzo podobna do tej w Ciao a Tutti. Dobre składniki, dobry smak, porcja idealna na jedną, głodna osobę. Pyszna i godna polecenia. Moja ulubiona pozycja to CAPRICCIOSA z jajkiem, karczochami, pomidorami, pieczarkami, salami picante i prosciutto crudo (30 zł).

Więcej informacji: http://alcaponeristorante.pl/

13465964_981401985311209_973110308377461378_n-1

4. BEL PAESE Dom Pizzy i Makaronu

Włoska, bardzo przyjemna restauracja w Miasteczku Wilanów. Duży wybór pizzy. Na zdjęciu klasyka czyli diavola (bardzo ostra), ale w menu dużo oryginalnych opcji: z jajkiem, z gruszką czy z papryczkami nadziewanymi serem. Cienkie ciasto, puszyste boczki. Dobrej jakości składniki. Świetna obsługa i bardzo dobre również inne pozycje z menu. Więc jeśli Wasza osoba towarzysząca nie ma ochoty na pizze może zjeść świetny makaron! Rozmiar pizzy w sam raz dla dwóch osób z mniejszym głodem lub jednej bardzo głodnej 🙂

Więcej informacji: http://www.belpaese.pl/

5. Fatto a mano Ristorante & Wine Bar

Żoliborz i jedna z najładniejszych restauracji jakie widziałam! W dodatku z bardzo smacznym włoskim jedzeniem. W menu sporo włoskich przysmaków, ale znajdziemy również pizze, które wypiekane są w pięknym piecu opalanym drewnem. Ich kompozycje zdecydowanie wyróżniają się na tle innych. Ja jadłam tu naprawdę obłędną pizze z truflą, szynką parmeńską i jajkiem. Na pizzy znajdziecie też winogrona czy gruszki. Menu zmienia się dosyć często, ale za każdym razem pozytywnie zaskakuje. Składniki najwyższej jakości.

Moja pełna relacja z wizyty TU

6. Pinsa

Zastanawiałam się, czy dodawać Pinsę do tego zestawienia ponieważ oficjalnie jednak nie jest to pizza. Ciasto jest z innych składników. Stwierdziłam jednak, że jest tak dobra i tak bardzo podobna, że może nikt się nie obrazi jak znajdzie się obok pizzy. Pinsa to nazwa miejsca, ale i nazwa dania. Lokal mieści się na Saskiej Kępie, jest malutki i przytulny, do tego samoobsługowy. W menu znajdziemy około 10 rodzajów pinsy. Gotowe do wsadzenia do pieca, witają gości z witryny. Ja jadłam Parmę (z mozzarellą, szynką Prosciutto Crudo i szpinakiem) oraz Cotto (z mozzarellą, serkiem Philadelphia i szynką Prosciutto Cotto). I to był prawdziwy, kulinarny obłęd. Motyle w brzuchu po jedzeniu i szczęście na resztę dnia. Składniki oczywiście rewelacyjne, prosto z Włoch. Ciasto ekstra. Musicie koniecznie spróbować!

Więcej informacji: http://pinsa.pl/

21150094_1481144955336907_8874294499274903881_n.jpg

7. Flambéeria

Kolejna pozycja, która nie jest tradycyjną pizzą, ale jest naprawdę cudowna. Tarte flambée charakteryzuje się bardzo, ale to bardzo cienkim i chrupiącym ciastem, które leżakuje dużo krócej niż ciasto do pizzy, w większości receptur nie dodaje się do niego drożdży, ewentualnie minimalną ilość. Dodatki też są inne. Tradycyjna wersja jest ze śmietana i boczkiem i taką też znajdziecie w lokalu na Hożej. Ale oprócz niej kilka innych, ciekawych pozycji jak np. z gruszka, gorgonzolą i kwiatami lawendy czy chorizo i krewetkami. Jest dużo lżejsza niż tradycyjna pizza, więc można ją jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia. Ja po pierwszej wizycie się w niej zakochałam! W lokalu serwowane są też świetne szprycery!

Więcej informacji: http://www.flambeeria.pl/

8. Trattoria Rucola

Trattoria Rucola to chyba jedna z pierwszych pizzerii w Warszawie z włoską pizzą, na cienkim cieście i z oliwą zamiast keczupu. W tej chwili jest już w kilku lokalizacjach na Kruczej, na Francuskiej i na Miodowej. W menu znajdziemy różne dania kuchni włoskiej i olbrzymi wybór pizzy. Pizze bardzo duże, na bardzo cienkim cieście. Stosunkowo drogie bo za dużą średnio wydamy około 45 zł, ale warte swojej ceny. Myślę, że jedną dużą są w stanie najeść się 3 kobietki. Włoskie składniki, piękny wystrój włoskiego bistro, profesjonalna obsługa i znakomity smak. Lubię tu wracać. Pamiętajcie koniecznie o rezerwacji, bez niej czeka na Was długa kolejka w oczekiwaniu na wolny stolik.

Więcej informacji: http://www.trattoriarucola.pl/

14459944_10208892711706363_1009630887_n

9. SpaccaNapoli

„Kawałek Neapolu w samym centrum Warszawy.” – to zdanie możemy przeczytać na stronie restauracji i całkowicie muszę się z tym zgodzić. Miejsce jest bardzo włoskie, przychodzi tu też dużo rodowitych Włochów, więc można na chwilę przenieść się do tego pięknego kraju. Używane produkty są też włoskie co od razu czuć bo pizza (oczywiście z pieca) jest po prostu pyszna! Z miękkimi brzegami, mocno drożdżowym i puszystym ciastem, z dodatkami najlepszej jakości. Nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba! Polecam na każdą okazję, mniej lub bardziej elegancką. To takie miejsce, że pasuje do wszystkiego.

Więcej informacji: http://spaccanapoli.pl/

17103395_1309796165805121_1358402048709100262_n.jpg

10. 360stopni

Bardzo klimatyczne miejsce w Miasteczku Wilanów z moją ulubiona pizzą neapolitańską. Do wyboru pizza biała i czerwona. Pizzeria wyróżnia się naprawdę najlepszej jakości składnikami, takiej dobrej mozzarelli nie jadłam nigdzie indziej. Jakość czuć od pierwszego kęsa a do tego ciasto jest idealne. Na wejściu wita nas prawdziwy Włoch i przyjemny wystrój. Znajdziemy tu pozycje klasyczne jak i np. rzadko spotykaną w Polsce pizze z ziemniakami. A i tiramisu! Tiramisu jest fantastyczne!

Więcej informacji: http://360pizza.pl/

11. Heritage Shop & Wine Plac Narutowicza

Maleńka, bardzo kameralna, włoska knajpa. Codziennie inne menu, bardzo krótkie i proste. Obok kilku włoskich pozycji znajdziemy dwie pizze. Nie ma dużego wyboru więc na naszym stole lądują też dwie 🙂 Pierwsza to cztery sery i figa a druga to porchetta i funghi. Miejsce to udowadnia, że w prostocie siła. Pizze są fenomenalne. Duże, ale na bardzo cienkim, lekko chrupiącym cieście, wiec mimo początkowych obaw zjadam swoją w całości. Do tego przemiła obsługa i duży wybór wina w przystępnych cenach.

Więcej informacji: facebook

IMG-3521.JPG

12.Mamma Marietta Ristorante Italiano

Maleńka restauracja na warszawskim Mokotowie, prowadzona przez rodowitego Włocha. Bardzo duży wybór bardzo dobrej pizzy. Do wyboru w dwóch rozmiarach, mniejsza jak dla mnie idealna dla jednej osoby. To ulubiona pizza mojej Babci a uwierzcie, że wcale nie łatą ją zadowolić 🙂

Więcej informacji: facebook

 

 

8 komentarzy Dodaj własny

  1. wewnatrznazewnatrz pisze:

    1. Trattoria da Antnio
    2. Antonio

  2. wewnatrznazewnatrz pisze:

    2. Nie Antonio, a Aioli Cantine

  3. Kordyl pisze:

    Dla mnie brakuje tu Złotej 65 ale z ich nowej lokalizacji na Wykach 2c. najlepsza pizza w Wawie!

  4. Raźny pisze:

    Ciao Napoli

  5. Anka pisze:

    Bardzo brakuje ursynowskiej Pasta Fresca. Prawdziwie włoska, mało składników za to pysznych i dobrej jakości.

  6. marlenaarkawska pisze:

    Moim ulubionym miejscem z przepyszną aromatyczną i prawdziwie włoską pizzą jest Czyli Żurawia 45. Ciasto jest chrupiące, cieniutkie i mają oryginalne włoskie dodatki, które nadają pizzy uroku i świetnego smaku.

  7. Seba pisze:

    A gdzie Non Solo Pizza z Grojeckiej klasyka w najwyzszym wydaniu

    1. warszawskismak pisze:

      w planach od dłuższego czasu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 − seven =