Przed Wami pizza inaczej niż zwykle, ale uwierzcie warto eksperymentować! Mój przepis powstał praktycznie w całości z użyciem oryginalnych i najlepszej jakości, włoskich produktów ze sklepu Bottega Del Gusto. Jeśli lubicie włoską kuchnię to tu znajdziecie wszystko co potrzebne Wam do szczęścia!
Ciasto na cienką pizze:
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej najlepiej TEJ a uwierzcie, że prawdziwa włoska mąka na pizze robi olbrzymią robotę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Pizza:
- mały słoiczek pasty truflowej
- karczochy z łodygą
- szynka prosciutto cotto (w sklepie Bottega sprzedawana na wagę, również w wersji z dowozem i jest obłędnie dobra)
- parmezan (j.w)
Do miseczki dodaje: drożdże, cukier, wodę i dwie łyżki mąki- odstawiam na 10 minut i czekam aż rozczyn urośnie- jeśli nie urośnie musicie zacząć od początku.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaje sól, rozczyn a na końcu oliwę. Wyrabiam przez 15 minut, przykrywam i odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto chwile wyrabiam i dziele na dwie części. Zostawiam na 5 minut do wyrośnięcia. Następnie jedną część rozwałkowuje. Na ciasto nakładam pastę truflową, następnie kawałki karczochów i szynkę.
Wkładam do piekarnika na 10 minut/250 stopni. Po wyjęciu posypuje płatami parmezanu lub grana padano. Gotowe!
Dajcie znać czy skusicie się na take pizzę w trochę innym wydaniu?
Jest pycha!
Delikatesy Bottega del Gusto znajdziecie w Ursusie i są wspaniałym miejscem, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Natomiast jeśli nie jest Wam o drodze to wszystko możecie zamówić z dostawą do domu! 🙂