Pizza inaczej! Z pastą truflową i karczochami!

Przed Wami pizza inaczej niż zwykle, ale uwierzcie warto eksperymentować! Mój przepis powstał  praktycznie w całości z użyciem oryginalnych i najlepszej jakości, włoskich produktów ze sklepu Bottega Del Gusto. Jeśli lubicie włoską kuchnię to tu znajdziecie wszystko co potrzebne Wam do szczęścia!

Ciasto na cienką pizze:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej najlepiej TEJ a uwierzcie, że prawdziwa włoska mąka na pizze robi olbrzymią robotę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Pizza:

  • mały słoiczek pasty truflowej
  • karczochy z łodygą
  • szynka prosciutto cotto (w sklepie Bottega sprzedawana na wagę, również w wersji z dowozem i jest obłędnie dobra)
  • parmezan (j.w)

Do miseczki dodaje: drożdże, cukier, wodę i dwie łyżki mąki- odstawiam na 10 minut i czekam aż rozczyn urośnie- jeśli nie urośnie musicie zacząć od początku.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaje sól, rozczyn a na końcu oliwę. Wyrabiam przez 15 minut, przykrywam i odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto chwile wyrabiam i dziele na dwie części. Zostawiam na 5 minut do wyrośnięcia. Następnie jedną część rozwałkowuje. Na ciasto nakładam pastę truflową, następnie kawałki karczochów i szynkę.

Wkładam do piekarnika na 10 minut/250 stopni. Po wyjęciu posypuje płatami parmezanu lub grana padano. Gotowe!

Dajcie znać czy skusicie się na take pizzę w trochę innym wydaniu?

Jest pycha!

Delikatesy Bottega del Gusto znajdziecie w Ursusie i są wspaniałym miejscem, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Natomiast jeśli nie jest Wam o drodze to wszystko możecie zamówić z dostawą do domu! 🙂

https://bottegadelgusto.pl/

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + 8 =