Przed Wami kolejny przepis na rybkę w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie!
Tym razem chciałabym Wam przypomnieć jak dobrym wyborem jest rybka kiedy mamy ochotę na zdrowy i w dodatku szybki oraz smaczny posiłek! Wystarczy smażenie zamienić na pieczenie a dodatki typu frytki na warzywa a obiad sprawdzi się idealnie nawet dla tych, którzy planują schudnąć i trzymają diedę!
Przed Wami przepis na pieczonego turbota z warzywami z dodatkiem sumaku- to świetna przyprawa właśnie do ryb! Muszę też przyznać, że pieczona brukselka, która pojawia się w tym przepisie to moje ostatnie odkrycie i jest wspaniałym i zdrowym dodatkiem!
Składnik dla 2 osób:
- 2 turboty
- pół
- batata
- papryka
- 0,5 kg brukselki
- czosnek
- płatki chilli
- sumak
- sól, pieprz, oliwa
- cytryna
- Przygotowujemy warzywa. Brukselce odcinamy końcówki i przekrajamy na pół, batata kroimy w cienkie plastry, paprykę na kilka części. Warzywa układamy na blaszce solimy, pieprzymy, posypujemy sumakiem i płatkami chili a potem polewamy oliwą i masujemy! Pomiędzy warzywami kładziemy ząbki czosnku (po pieczeniu są pyszne i miękkie w środku).
- Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni, blaszkę z warzywami wkładamy około 10-15 minut przed rybą.
- Rybę nacinamy, solimy, pieprzymy, posypujemy sumakiem, kładziemy cytrynki
- Warzywa będą gotowe kiedy sie przyrumienią, brukselka musi się z wierzchu lekko przyaplić, podczas pieczenia warzyw zamieszajcie je raz
- Ryba piecze się koło 15 minut, będzie dobra jak skórka zacznie bez problemu odchodzić!
Nic więcej nie trzeba! Smacznego!