Pieczona flądra z chipsami z jarmużu i „ryżem” z kalafiora! Naturalnie Bałtyckie

Przed Wami kolejna propozycja na flądrę do zrobienia w domu, w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Propozycja lekka i zdrowa i zupełnie inna niż ta znana wszystkim znad naszego wybrzeża! 🙂

Składniki:

  • 1 flądra
  • pół małego kalafiora
  • cytryna
  • granat
  • natka pietruszki
  • jarmuż
  • pół marchewki
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

  • rybę solimy i pierzymy, układamy na blaszce
  • jarmuż oddzielamy od grubej łodygi i dzielimy na mniejsze części, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy, dodajemy pokrojoną w paseczki marchewkę i mieszamy
  • warzywami posypujemy rybę, i całość wkładamy do piekarnika na 20 minut/180 stopni
  • w międzyczasie kalafiora dzielimy na różyczki i rozdrabniamy w blenderze, mieszamy z sokiem cytryny, natką i odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy
  • powstały „ryż” z kalafiora wykładamy na talerz, na nim kładziemy rybę z jarmużem i dekorujemy pestkami granatu

 

Gotowe! Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście + 9 =