Przed Wami kolejna propozycja na flądrę do zrobienia w domu, w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Propozycja lekka i zdrowa i zupełnie inna niż ta znana wszystkim znad naszego wybrzeża! 🙂
Składniki:
- 1 flądra
- pół małego kalafiora
- cytryna
- granat
- natka pietruszki
- jarmuż
- pół marchewki
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- rybę solimy i pierzymy, układamy na blaszce
- jarmuż oddzielamy od grubej łodygi i dzielimy na mniejsze części, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy, dodajemy pokrojoną w paseczki marchewkę i mieszamy
- warzywami posypujemy rybę, i całość wkładamy do piekarnika na 20 minut/180 stopni
- w międzyczasie kalafiora dzielimy na różyczki i rozdrabniamy w blenderze, mieszamy z sokiem cytryny, natką i odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy
- powstały „ryż” z kalafiora wykładamy na talerz, na nim kładziemy rybę z jarmużem i dekorujemy pestkami granatu
Gotowe! Smacznego! 🙂