Już w ten weekend a dokładnie w piątek o godzinie 8 otworzy się zupełnie nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. W dobrze znanej Warszawiakom lokalizacji. Hala Gwardii bo o niej mowa, znajduję się zaraz za bardziej kojarzoną Halą Mirowską a między jedną a drugą mieści się mój ukochany bazarek. Od 29 października będzie działać od piątku do niedzieli i karmić zawsze głodnych mieszkańców stolicy.
Zacznę od tego o co najwięcej z Was się pyta. Czy to będą drugie Koszyki? Absolutnie nie. Jest to miejsce z zupełnie innym klimatem, do którego zresztą jest mi dużo bliżej. Jest zdecydowanie mniej elegancko, powiedziałabym, ze nawet surowo. Przestrzeń hali, która działa od 125 lat jest bardzo ciekawa, lekko odnowiona, ale w swoim starym stylu. Atmosfera na pewno będzie lżejsza niż na Koszykowej, być może poczujemy się trochę jak w Berlinie.
Co znajdziemy w środku? Oczywiście dużo dobrego jedzenia.
„Strefa kulinarna Hali będzie mieściła 25 stanowisk gastronomicznych i specjalistycznych sklepów kulinarnych. Do współpracy zostali zaproszeni doświadczeni restauratorzy i szefowie kuchni, ale także młodzi twórcy nowych koncepcji w dziedzinie jedzenia.”

Będą to znane już koncepty kulinarne jak i zupełnie nowe. Oferta gastronomiczna przedstawia się bardzo interesująco. Będą kuchnie świata jak i bar mleczny z tradycyjnymi polskimi daniami. Zjemy tu dobry ramen, kuchnie brazylijską, kuchnię gruzińską, burgery mięsne jak i wegetariańskie, kuchnie indyjską, pizze, lody, ciastka…. Dosłownie wszystko i to w ciekawym wydaniu.


Nie zabraknie też targu, który ma uzupełnić ofertę bazarku pod chmurką. Nie będzie to łatwe zadanie, bo na moje oko na bazarku jest praktycznie wszystko, ale na pewno będziemy mieli w czym wybierać. Kupimy ryby i owoce morza, dobre wino, piwo z mini browarów, wołowinę, ekologiczne warzywa i owoce, wypieki na słodko i wytrawnie, słodycze, miody, przetwory.


Do tego wielka, wspólna jadalnia na samym środku Hali Gwardii.
Wśród lokali i specjalistycznych sklepów kulinarnych znajdą się: Bar Nie Tylko Mleczny, Brasil on the plate, Chinkali & Pielmieni, Chmiel Cafe, DESEO Patisserie & Chocolaterie, Dogidog, Fiesta i Siesta, FLAMM, JUSHI, Kiełba w Gębie, Krowarzywa, Melt Cheeeese & Wine, Run Vegan Bistro, Shiso Noodle Bar, Tel Aviv Urban Food, Tikka Masala Restauracja Indyjska, Warburger, Madeira Ryby i Owoce Morza, Salon Beefshop.pl, ANCYPO Tradycyjne Przysmaki z Podlasia, Wine Corner, Bokeh Kawa i Wino, Piwna Gwardia, Perfect Diet, Lodziarnia Akwarium, San Escobar, Szakszuka, Pizza Lunga, Inne Beczki, Portugalia Gourmet i działająca na antresoli Brasserie Smak.

Podsumowując miejsce zapowiada się świetnie. Już nie mogę doczekać się otwarcia i jestem bardzo ciekawa wszystkich dań, które będzie można tu zjeść. Kilka miałam już okazję testować (na zdjęciach) i myślę, że będzie naprawdę nieźle!
GODZINY OTWARCIA HALI GWARDII:
Piątek i sobota
• Targ – 8.00-17.00
• Strefa śniadań – od 8.00
• Sklepy i strefa gastronomiczna – 11.00-1.00
• Smak Brasserie 8.00-1.00
Niedziela
• Targ – 9.00-17.00
• Strefa śniadań – od 9.00
• Sklepy i strefa gastronomiczna – 11.00-23.00
• Smak Brasserie – 9.00-23.00
Więcej informacji: facebook