Przedstawiam kolejny przepis na rybkę w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Tym razem śledź. Ale w całkiem innej wersji!
Ja swoje kulinarne inspiracje czerpię zawsze ze wszystkich podróży a tak się składa, że prawie równo rok temu byłam w Danii i zajadałam się Smørrebrød- najbardziej znanym daniem w tym kraju! Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na moją autorską duńską kanapeczkę właśnie ze śledziem w roli głównej! Jest naprawdę pyszna, w większej ilości sprawdzi się świetnie jako przekąski na spotkania ze znajomymi!
Do dzieła!
Składniki na 1 porcje:
- 1 świeży śledź
- chleb żytni lub inny ciemny
- kimchi
- koperek ładny i duży
- czerwona cebula
- kapary
- sriracha, majonez
- olej do smażenia
- mąka, sól
Sposób przygotowania:
- śledzia solimy, obsypujemy mąką i smażymy aż się zarumieni na głębokim oleju
- kroimy grubą kromkę chleba
- 3 łyżki majonezu mieszamy ze srirachą (do smaku!)
- powstałym sosem smarujemy chleb
- następnie układamy dosyć grubą warstwę kimchi
- na kimchi układamy świeży koperek
- śledzia delikatnie rozkładamy, wyjmujemy kręgosłup i razem z nim wszystkie ości i dzielimy na pół
- połóweczkę śledzia kładziemy na naszej kanapce, posypujemy go jeszcze czerwoną cebulką i plasterkami kaparów
- można wbić patyczek w środek żeby lepiej się trzymało
Gotowe! Smacznego 🙂