Moje Smørrebrød ze śledziem i kimchi! Naturalnie Bałtyckie!

Przedstawiam kolejny przepis na rybkę w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Tym razem śledź. Ale w całkiem innej wersji!

Ja swoje kulinarne inspiracje czerpię zawsze ze wszystkich podróży a tak się składa, że prawie równo rok temu byłam w Danii i zajadałam się Smørrebrød- najbardziej znanym daniem w tym kraju! Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na moją autorską duńską kanapeczkę właśnie ze śledziem w roli głównej! Jest naprawdę pyszna, w większej ilości sprawdzi się świetnie jako przekąski na spotkania ze znajomymi!

Do dzieła!

Składniki na 1 porcje:

  • 1 świeży śledź
  • chleb żytni lub inny ciemny
  • kimchi
  • koperek ładny i duży
  • czerwona cebula
  • kapary
  • sriracha, majonez
  • olej do smażenia
  • mąka, sól

Sposób przygotowania:

  • śledzia solimy, obsypujemy mąką i smażymy aż się zarumieni na głębokim oleju
  • kroimy grubą kromkę chleba
  • 3 łyżki majonezu mieszamy ze  srirachą (do smaku!)
  • powstałym sosem smarujemy chleb
  • następnie układamy dosyć grubą warstwę kimchi
  • na kimchi układamy świeży koperek
  • śledzia delikatnie rozkładamy, wyjmujemy kręgosłup i razem z nim wszystkie ości i dzielimy na pół
  • połóweczkę śledzia kładziemy na naszej kanapce, posypujemy go jeszcze czerwoną cebulką i plasterkami kaparów
  • można wbić patyczek w środek żeby lepiej się trzymało

Gotowe! Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × cztery =