Kochani! Przed Wami przepis na moje ulubione chilli con carne. Wersji tego dania jest naprawdę dużo, każdy robi je troszkę inaczej, ja przedstawiam Wam wersję, którą jemy w domu i bardzo nam smakuje. Plusem tego dania jest to, że robi się je naprawdę mega szybko i prosto no i od razu ma się obiad na co najmniej dwa dni.
Składniki:
- mięso wołowe mielone- 800 g
- sos pomidorowy- opakowanie 500 g
- puszka czerwonej lub czarnej fasoli
- puszka kukurydzy
- 1 cebula
- pół główki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, kmin, papryka ostra, papryka słodka, oregano
Przygotowanie:
- na dużej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek
- kiedy cebulka i czosnek zaczną pachnieć dodaje partiami mięso mielone, solę i pieprzę
- kiedy mięso się podsmaży dodaje: 2 łyżki mielonego kminu, 1 łyżkę oregano, 1,5 łyżki papryki słodkiej i ostrej, mieszam i dalej chwile smażę
- następnie dodaję fasolę razem z płynem z puszki i odsączoną kukurydzę
- mieszam, dodaję sos pomidorowy
- doprawiam do smaku (musicie sami wyczuć czego Wam jeszcze brakuje, ja zawsze dodaje dosyć dużo kminu)
- gotuję na małym ogniu 10- 15 minut
Gotowe! Z czym podawać: ja jem zazwyczaj bez żadnych dodatków, ale pasuje ryż, kwaśna śmietana, guacamole, tortilla a moi rodzice jedzą z bułeczką 🙂
Można zrobić też super bowla, niedługo podrzucę Wam przepis!