Moje Chilli Con Carne!

Kochani! Przed Wami przepis na moje ulubione chilli con carne.  Wersji tego dania jest naprawdę dużo, każdy robi je troszkę inaczej, ja przedstawiam Wam wersję, którą jemy w domu i bardzo nam smakuje. Plusem tego dania jest to, że robi się je naprawdę mega szybko  i prosto no i od razu ma się obiad na co najmniej dwa dni.

Składniki:

  • mięso wołowe mielone- 800 g
  • sos pomidorowy- opakowanie  500 g
  • puszka czerwonej lub czarnej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • pół główki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz,  kmin, papryka ostra, papryka słodka, oregano

Przygotowanie:

  • na dużej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam  pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek
  • kiedy cebulka i czosnek zaczną pachnieć dodaje partiami mięso mielone, solę i pieprzę
  • kiedy mięso się podsmaży dodaje: 2 łyżki mielonego kminu, 1 łyżkę oregano, 1,5 łyżki papryki słodkiej i ostrej, mieszam i dalej chwile smażę
  • następnie dodaję fasolę razem z płynem z puszki i odsączoną kukurydzę
  • mieszam, dodaję sos pomidorowy
  • doprawiam do smaku (musicie sami wyczuć czego Wam jeszcze brakuje, ja zawsze dodaje dosyć dużo kminu)
  • gotuję na małym ogniu 10- 15 minut

Gotowe! Z czym podawać: ja jem zazwyczaj bez żadnych dodatków, ale pasuje ryż, kwaśna śmietana, guacamole, tortilla a moi rodzice jedzą z bułeczką 🙂

Można zrobić też super bowla, niedługo podrzucę Wam przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście + 14 =