Maryensztadt craft beer & food

dnia

Maryensztadt wcześniej znałam jako dobry, polski browar rzemieślniczy. Od jakiegoś czasu na Starówce a dokładnie na ul. Szeroki Dunaj 11 działa ich restauracja. W restauracji z kranów leją się browary, ale do jedzenie nie znajdziecie tu frytek, burgerów czy innych typowo piwnych przekąsek. W menu jest dużo ciekawiej…

Miejsce jest dosyć niepozorne, wystrój wymieszany ponieważ jedna cześć jest bardziej nowoczesna a w drugiej widać jeszcze duże pozostałości po poprzednich właścicielach. Na pierwszy rzut oka wygląda po prostu jak bar. Pierwsze wrażenia czasami są bardzo mylące.

5E331C07-75FD-440A-9420-6F208E477693.JPG

272AE5E1-9237-49A1-B11C-A14855A2BE14.JPG

Zacznę od tego, że w Maryensztadt craft beer & food używa się naprawdę wyjątkowych produktów w kuchni a lista dostawców jest imponująca i dostępna dla gości. Znajdziemy tu mazurskie ślimaki, bardzo dużo dziczyzny, polskie ryby. Miejsce stawia na polski, lokalny produkt. Mali dostawcy, najlepsza jakość. Czyli to co lubię najbardziej.

Do wyboru są dwa różne zestawy degustacyjne z czterema pozycjami i jeden z siedmioma pozycjami. Do tego beerparing, czyli do każdego dania serwowane jest odpowiednio dopasowane piwo 150 ml. Ceny zestawów degustacyjnych są bardzo przystępne bo kosztują 55 i 91 zł i myślę, że to dobra okazja żeby zacząć swoją przygodę z menu degustacyjnym. Ja przetestowałam większość pozycji z menu i poniżej przedstawiam Wam co ciekawego możecie znaleźć 🙂

Consome z dyni/biszkopt/pistacja/ oliwa z pestek dyni

Krem z buraka/porzeczka/śmietana

To dwie zupy, które pojawiają się w zestawach degustacyjnych. Consome jest bardzo efektowne i fajnie wygląda, ale to krem z buraka podbija moje serce. Jest fenomenalny i na pewno to najlepszy krem z buraka jaki jadłam. Bardzo gęsty i bardzo wyrazisty.

DFAF9ACC-848B-42D7-89D6-D192790A7C38.JPG

5EE938CE-BB22-4F31-8016-D4499CF0FC53.JPG

Schab z dzika/topinambur/suszona śliwka

Bardzo smaczny, lekko podsuszany schab z dzika.

4316419F-4803-486F-BA01-7CB69CCBBD4D.JPG

Ślimak/kawior/jarmuż/seler

Ślimaczki smakowały mi najmniej ze wszystkich dań, prawdopodobnie dlatego, że ciężko było je wyciągnąć ze skorupek. Preferuję większe winniczki.

52C81401-B9C5-40ED-9184-481F854FC0C4.JPG

Tatar z jelenia/jarzębina/orzech/grzyby/brukselka

Dosyć podobny do wołowego, ale jednak inny. Ciekawy w smaku ze świetnymi dodatkami.

C334A144-A18A-456D-8ABF-FC64AEEFA6D8.JPG

Udziec z sarny/komosa ryżowa/ grzyby/pietruszka

Pyszny, miękki i soczysty kawałek sarny.

953CF910-AD85-4A67-A77C-01FA84CC7911.JPG

Herbaciana panna cotta/ beza/ porzeczka

Deser totalnie w moim guście. Nie przesłodzony. Idealny, ale zaznaczę, że ja nie przepadam za typowymi słodkościami. W dodatku taki ładny! Super!

3B89E6B1-2114-4D82-ADD3-5F55F8D543AF.JPG

Zestawy degustacyjne są bardzo ciekawe a połączenie dań z piwem to idealna opcja dla miłośników tego trunku. W menu oczywiście znajdziecie tez pozycję w normalnym menu i wiele dobrego piwa na kranach, ale polecam skusić się na zestaw degustacyjny to bardzo fajna, kulinarna przygoda.

Podsumowując Maryensztadt craft beer & food to nie tylko miejsce na dobre piwo, to również zaskakująca, bardzo dobra kuchnia oparta na lokalnych produktach. Polecam szczególnie na wyjście ze znajomymi, to świetny pomysł na spędzenie wieczoru.

Więcej informacji: facebook

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

four × four =