Przed Wami kolejny przepis z rybą bałtycką w roli głównej w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Tym razem propozycja na sylwestrowy lub noworoczny obiad! Makaron ze szprotkami! To szybkie danie (dlatego idealnie sprawdzi się jeśli macie gości), proste a smaczne i efektowne!
Szprot to mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.
Składniki:
- szprotki
- makaron spaghetti
- puszka pomidorów krojonych (latem świeże)
- natka pietruszki
- garść oliwek
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- pół czerwonej cebulki
- sól, pieprz, oliwa
- parmezan
Sposób przygotowania:
- szprotki grillujemy na patelni grillowej, odstawiamy na bok
- na dużej patelni podsmażamy czosnek na oliwie, dodajemy oliwki, cebulę i chwilę gotujemy
- dorzucamy ugotowany makaron i szprotki, mieszamy
- wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i parmezanem
Gotowe! Smacznego!