Makaron ze szprotkami i pomidorami ! Naturalnie Bałtyckie

Przed Wami kolejny przepis z rybą bałtycką w roli głównej w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Tym razem propozycja na sylwestrowy lub noworoczny obiad! Makaron ze szprotkami! To szybkie danie (dlatego idealnie sprawdzi się jeśli macie gości), proste a smaczne i efektowne!

Szprot to mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Cecha szczególna: szorstka krawędź brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.

Składniki:

  • szprotki
  • makaron spaghetti
  • puszka pomidorów krojonych (latem świeże)
  • natka pietruszki
  • garść oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pół czerwonej cebulki
  • sól, pieprz, oliwa
  • parmezan

Sposób przygotowania:

  • szprotki grillujemy na patelni grillowej, odstawiamy na bok
  • na dużej patelni podsmażamy czosnek na oliwie, dodajemy oliwki, cebulę i chwilę gotujemy
  • dorzucamy ugotowany makaron i szprotki, mieszamy
  • wykładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i parmezanem

Gotowe! Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

nineteen + five =