Letnia sałatka z fasolką szparagową i bobem!

dnia

Bób i fasolka szparagowa to 2 składniki, które darzę prawdziwą miłością, dlatego ta sałatka skradła moje serce a ja przepis skradłam mojej koleżance Kasi, która zgodziła się nim podzielić na rzecz promowania diety wegańskiej (na której Kasia jest od jakiegoś czasu). Sałatka jest bardzo letnia, rześka i pyszna! Obieranie bobu jest trochę czasochłonne, ale warto poświęcić temu chwilę czasu, efekt na pewno Was zachwyci!

Składniki na 2 porcje:

– 500 g bobu

– 600 g fasolki szparagowej

– paczka rukoli

– 2 pomidory

– 1 mała czerwona cebulka

– cytryna

– czosnek

– świeżo zmielony, czarny pieprz

– szczypta soli

– łyżka oliwy

 

Gotujemy bób i fasolkę szparagową.

Fasolkę kroimy na mniejsze części.

Ugotowany bób obieramy ze skórek i razem z fasolką wrzucamy do miski.

Dodajemy rukolę, pokrojone w małe kawałki pomidory i drobno posiekaną czerwoną cebulkę.

Dodajemy 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku. Oczywiście jeśli ktoś lubi bardziej czosnek, dodaje więcej do smaku.

Skraplamy oliwą (1 łyżka) i obficie polewamy sokiem z cytryny (również do smaku, ale dla mnie w tym przypadku im więcej tym lepiej i wyciskam całą cytrynę).

Dodajemy szczyptę soli i posypujemy pieprzem z młynka!

Gotowe!

Smacznego 🙂

IMG-9678.JPG

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *