Bób i fasolka szparagowa to 2 składniki, które darzę prawdziwą miłością, dlatego ta sałatka skradła moje serce a ja przepis skradłam mojej koleżance Kasi, która zgodziła się nim podzielić na rzecz promowania diety wegańskiej (na której Kasia jest od jakiegoś czasu). Sałatka jest bardzo letnia, rześka i pyszna! Obieranie bobu jest trochę czasochłonne, ale warto poświęcić temu chwilę czasu, efekt na pewno Was zachwyci!
Składniki na 2 porcje:
– 500 g bobu
– 600 g fasolki szparagowej
– paczka rukoli
– 2 pomidory
– 1 mała czerwona cebulka
– cytryna
– czosnek
– świeżo zmielony, czarny pieprz
– szczypta soli
– łyżka oliwy
Gotujemy bób i fasolkę szparagową.
Fasolkę kroimy na mniejsze części.
Ugotowany bób obieramy ze skórek i razem z fasolką wrzucamy do miski.
Dodajemy rukolę, pokrojone w małe kawałki pomidory i drobno posiekaną czerwoną cebulkę.
Dodajemy 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku. Oczywiście jeśli ktoś lubi bardziej czosnek, dodaje więcej do smaku.
Skraplamy oliwą (1 łyżka) i obficie polewamy sokiem z cytryny (również do smaku, ale dla mnie w tym przypadku im więcej tym lepiej i wyciskam całą cytrynę).
Dodajemy szczyptę soli i posypujemy pieprzem z młynka!
Gotowe!
Smacznego 🙂