Kuchnia włoska w Warszawie! Ulubione miejsca!

Kocham kuchnię włoską jak zresztą zdecydowana większość świata. Ma w sobie coś wyjątkowego. Bazuje na prostocie i składnikach dobrej jakości a to połączenie zawsze się sprawdza.  Łączy w sobie najsmaczniejsze produkty. Przed Wami moje pierwsza 5! 5 ulubionych restauracji z kuchnią włoską, które najbardziej lubię i gdzie wracam najczęściej.

Ale uwaga! W tym zestawieniu uwzględniłam restauracje, które serwują nie tylko pizze.  Niebawem aktualizacja bo muszę odwiedzić kilka miejsc, w których nie byłam bardzo dawno oraz kilka, które mam na liście „do odwiedzenia”.

1.Ristorante San Lorenzo

Tu znajdziecie chyba najbardziej klasyczną wersję włoskiej kuchni w Warszawie. Beż żadnych udziwnień, bez  uganiania się za modą, bez robienia dań pod gusta Polaków.  Jest dokładnie tak jak jada się we Włoszech i to nie bez przyczyny, duża część załogi San Lorenzo jest z tego pięknego kraju z właścicielem i szefem kuchni na czele.  W menu wiele dań, których nie znajdziecie w żadnej innej włoskiej restauracji w stolicy. Sama restauracja jest już na mapie Warszawy prawie 20 lat i wyróżnia się swoim zaskakującym  i pięknym wnętrzem (w sali na górze możecie spokojnie urządzać wesela). Jeśli chcecie poczuć prawdziwe Włochy nie wyjeżdżając z kraju to własnie tu!

Pizza też tu jest! 🙂

Więcej informacji:   http://www.sanlorenzo.pl

2.ToTò Eataliano

Malutki i bardzo klimatyczny lokal na Poznańskiej. Idealne miejsce na spotkania ze znajomymi w towarzystwie włoskiego wina i jedzenia.  W menu znajdziecie dobrą pizzę na cieniutkim cieście oraz  bardzo duży wybór past. Aktualnie od środy do niedzieli działa specjalna wkładka przygotowana przez nowego szefa kuchni, który przyjechał do ToTo prosto z Sycylii i warto po nią sięgnąć. Ja zjadłam ostatnio pyszne  gnocchi z przegrzebkami w obłędnym sosie i super spaghetti z langustynkami w kremowym sosie. Jest tu sporo wariacji z owocami morza i świetna, niezobowiązująca atmosfera.

Więcej informacji:  http://www.totoeataliano.pl

3.Restauracja Fontanna

Restauracja, do której wracam od kliku lat. Za każdym razem zaskakuje. Położona   przy samym Multimedialnym Parku Fontann. W tej chwili  serwuje pizze w stylu neapolitańskim i to jedną z najlepszych w Warszawie (zresztą za sprawą   pizzaiolo z Neapolu). Menu zmienia się w zasadzie co tydzień a w nim włoskie pasty, makarony, owoce morza i dania główne. Dobra jakość składników gra tu główną rolę a potrawy zachwycają swoim smakiem.   Dania są dosyć proste i bez udziwnień lecz to właśnie w prostocie  i dobrym podkucie tkwi magia kuchni włoskiej. Przy każdym kęsie wpadam w euforię. Jest po prostu pysznie! Ostatnio zjadłam tu najlepszego steka z tuńczyka w życiu i znakomite ravioli   z ricottą, szpinakiem i szałwią. No i pizze- dużo pizzy!

Więcej informacji:   http://restauracjafontanna.pl/

4.Fatto a mano Ristorante & Wine Bar

Restauracja z przepięknym wnętrzem, położona w klimatycznym miejscu na Żoliborzu (zabudowania po starych garażach). Robi wrażenie od pierwszego spojrzenia. Tutaj znajdziecie kuchnie włoską w bardzo nowoczesnym wydaniu, trochę szaloną i na pewno odbiegającą od klasyków. Jest to autorska interpretacja  szefa kuchni, który nie boi się wyjść poza  schematy a muszę przyznać, że wychodzi mu to naprawdę świetnie. Dania są mega ciekawe, zaskakujące a przede wszystkim pyszne.  W menu zarówno pizza, dania mączne i główne. Menu zmienia się co kilka miesięcy, warto je śledzić bo każde jest pełne ciekawych dań. Ja dalej wspominam pizze ze świeżą truflą i jajkiem oraz stek z kalafiora w szynce parmeńskiej.

Więcej informacji:  http://restauracjafattoamano.pl

5.Italiana Saska Kępa

Bardzo sympatyczne i niezobowiązujące miejsce z włoską kuchnią na ul.Francuskiej. Restauracja dobra  w zasadzie na każdą okazję od randki, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. Ciekawe menu, w którym każdy znajdzie coś dobrego dla siebie i naprawdę świetnej jakości składniki w większości sprowadzane z Włoch. Jadłam tu bardzo dobrą sałatkę z ośmiornicą, ale moje serce najbardziej skradła zapiekana mozzarella di bufala owinięta  w prosciutto, w sosie dyniowym! A dla gnocchi z serem kozim i truflami warto porzucić dietę!

Więcej informacji:   http://www.repubblicaitaliana.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *