To moja propozycja walentynkowego dania ze śledziem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! To lekka przekąska idealna na start romantycznej kolacji we dwoje!
Składniki na 2 porcje:
- jeden większy śledź
- 2 grube plastry ananasa
- sałata
- pomidor
- sriracha i majonez
- czerwona cebula
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- plastry ananasa grillujemy z obu stron na patelni grillowej, na łyżce oliwy
- śledzia smażymy na głębokim oleju, po usmażeniu wyjmujemy kręgosłup z resztą ości
- srirachę i majonez łączymy w sos i smarujemy nim plastry ananasa
- kładziemy plastry sałaty, pomidora a następnie kawałki usmażonej ryby
- na śledzia dajemy jeszcze odrobinę sosu, kładziemy cebulkę, posypujemy szczypiorkiem
Gotowe! Smacznego!