Jesienny bowl z Kurczakiem Sielskim, dynią i chipsami z jarmużu!

dnia

Jesienny bowl z kurczakiem i pieczoną dynią to świetna propozycja na zdrowy, ale sycący obiad. Jest to bardzo łatwe danie a jakie efektowne! Ja do przepisu użyłam Kurczaka Sielskiego, mojego ulubionego bo bez antybiotyków i GMO i przy współpracy z tą firmą powstał ten pyszny przepis!

Składniki na 2 porcje:

  • pół piersi Kurczaka Sielskiego
  • 4 plastry dyni
  • garść jarmużu
  • 2 figi
  • szklanka kuskusu
  • ulubione przyprawy
  • oliwa, miód, płatki chilli, sok z cytryny- vinegret

Sposób przygotowania:

  • do rozgrzanego piekarnika wkładamy plastry dyni wcześniej doprawione, pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach, na 10 minut przed końcem pieczenia wrzucamy pokrojony w małe kawałki jarmuż, skraplamy oliwą
  • w między czasie pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy jak mamy ochotę (chociaż mi najbardziej do tego dania pasują indyjskie przyprawy, papryka kmin) i smażymy na patelni
  • kuskus gotujemy według instrukcji
  • na dużym talerzu układamy wszystkie składniki razem z pokrojoną figą, składniki vinegretu łączymy i skraplamy nasz bowl

Smacznego!

Processed with VSCO with c9 preset

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × dwa =