Jesienny bowl z kurczakiem i pieczoną dynią to świetna propozycja na zdrowy, ale sycący obiad. Jest to bardzo łatwe danie a jakie efektowne! Ja do przepisu użyłam Kurczaka Sielskiego, mojego ulubionego bo bez antybiotyków i GMO i przy współpracy z tą firmą powstał ten pyszny przepis!
Składniki na 2 porcje:
- pół piersi Kurczaka Sielskiego
- 4 plastry dyni
- garść jarmużu
- 2 figi
- szklanka kuskusu
- ulubione przyprawy
- oliwa, miód, płatki chilli, sok z cytryny- vinegret
Sposób przygotowania:
- do rozgrzanego piekarnika wkładamy plastry dyni wcześniej doprawione, pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach, na 10 minut przed końcem pieczenia wrzucamy pokrojony w małe kawałki jarmuż, skraplamy oliwą
- w między czasie pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy jak mamy ochotę (chociaż mi najbardziej do tego dania pasują indyjskie przyprawy, papryka kmin) i smażymy na patelni
- kuskus gotujemy według instrukcji
- na dużym talerzu układamy wszystkie składniki razem z pokrojoną figą, składniki vinegretu łączymy i skraplamy nasz bowl
Smacznego!
