Lubię jesień w warszawskich restauracjach. Grzyby, dynie, ciepłe i treściwe zupy. Zmiany, nowości, powiew świeżości! Przed Wami przewodnik po tym co w gastro piszczy tej jesieni i co nowego spotka Was w warszawskich restauracjach!
1.Restauracja AleGloria
W AleGlorii jesień stoi pod znakiem grzybów i dziczyzny! Jest to świetne połączenie a sezonowa wkładka naprawdę długa i ciekawa.
Szczególnie warto zwrócić uwagę na kilka pozycji:
*tatar z wędzonej marchewki z avocado i twarożkiem z nerkowca – to wegańska przystawka, której główną nutę smakową nadaje naturalnie wędzona marchewka, do tego delikatnie pikantne guacamole, twarożek z orzechów nerkowca z odrobiną soku z cytryny, kapary i rukola
*comber z jelenia z pieprznym ravioli i burakami w balsamico, marynowany w winie i jałowcu, grillowany, podawany z ravioli wypełnionymi masłem ziołowym oraz zapieczonymi burakami w sosie balsamino, do tego sos ze świeżych borowików
*krem z dyni ze smażonymi borowikami oprószony nacią pietruszki
*fillet Mignon z borowikami i truflą w towarzystwie puree kalafiorowego
W menu również sarna oraz polskie ryby. Jest bardzo lokalnie, sezonowo i ciekawie. Jeśli lubicie polską kuchnię w wydaniu jesiennym to koniecznie róbcie rezerwacje. W środku czeka na Was wyjątkowy i przytulny wystrój idealny na zimniejsze wieczory.
Więcej informacji: http://alegloria.pl
2.Projekt 44
Restauracja usytuowana w samym sercu stolicy na parterze przepięknego, najwyższego budynku mieszkalnego w Unii Europejskiej Złotej 44 wprowadziła do menu śniadania! Zadba o to byśmy mogli zacząć jesienne poranki jak najlepiej! W karcie spory wybór od omletów, owsianek, pancakes po szakszuki, kiełbaski i jajecznicę. Warto zwrócić szczególną uwagę na:
*taco z jajkami, ziemniakami, pesto z natki i cheddarem
*vegan pokoe bowl z tofu, mlekiem kokosowym, kafirem, ananasem, mango, melonem, jabłkiem, kiwki i marakują
*muffina xxl z jajkami poche, szpinakiem, sosem musztardowym, bekonem i cheddarem
Więcej informacji: facebook
3.Ristorante San Lorenzo
We włoskim Ristorante San Lorenzo menu sezonowe zmienia się regularnie przez cały rok! Na jesień szef kuchni przygotował specjalną wkładkę z borowikami i czarnymi truflami, niebawem pojawi się też menu z karczochami! Dania, na które warto zwrócić uwagę:
*carpaccio z wołowiny marynowanej w ziołach z parmezanem i czarnymi truflami
*borowiki z patelni aromatyzowane tymiankiem
*labraks podany na purée z kopru włoskiego, aromatyzowany świeżym tymiankiem z czarną truflą lub borowikami
*pizza-pomidory San Marzano, mozzarella “Fior di Latte”, oliwa extra vergine i świeże borowiki
*polędwica wołowa z borowikami, karmelizowaną cebulką i opiekanymi ziemniakami
Więcej informacji: http://www.sanlorenzo.pl/
4.Art Sushi Warszawa
Restauracja w samym centrum Warszawy, którą odwiedzam dosyć często a to za sprawą pysznego jedzenia. Oprócz znakomitego sushi zjecie tu też inne, świetne dania kuchni azjatyckiej. Co najważniejsze w Art Sushi na jesieni dużo zmian! Nowy szef kuchni, nowe znacznie skrócone menu a w nim nowe potrawy! Te, które musicie koniecznie zamówić i najbardziej skradły moje serce to:
-bao z boczkiem, hosin, orzechami i marchewką
-sałatka z kaczką, marchewką, ogórkiem, sezamem i kolendrą
-policzki wołowe w sosie syczuańskim z ananasem, fenkułem i kluseczkami ryżowymi
-tatar z łososia w nowej odsłonie
-deser gorzka czekolada, biała czekolada, lody wasabi, mango, orzechy, pieprz japoński
Do tego warto spróbować nowej tajskiej, rozgrzewającej zupki pełnej ryb i owoców morza. W menu pojawi się też makaron udon z kaczką lub krewetkami.
Jest co próbować, wpadajcie sprawdzić nową kartę!
Więcej informacji: facebook
5.Weranda Bistro
W Weranda Bistro w Hali Koszyki można poczuć się prawdziwie jesiennie za sprawą Sezonownka czyli jak sama nazwa wskazuje wkładki sezonowej! A tam same pyszne i ciekawe propozycje
-sałatka z figami i kozim serem
-wędzony ziemniak, prosciutto i trawa żubrowa
-fasolka po bretońsku (kocham)
-mus z dyni i białej czekolady
Z takim menu jesień nie musi być zła!
Więcej informacji: facebook
6.Vegan Ramen Shop
To miejsce z najlepszym wege ramenem w stolicy, które zdobyło serca nawet największych miłośników mięsa. W tej chwili znajduje się w 2 lokalizacjach- na Saskiej Kępie i na Mokotowie. Tradycyjnie już na jesieni serwuje swój specjalny ramen, który zdobył serca Warszawiaków. Pumpkin Spicy Miso Ramen jest już dostępny i trzeba z tego korzystać póki można 🙂 Masło orzechowe, pieczona dynia, przyprawy korzenne i chrupki orzechowe- brzmi bosko, prawda? 🙂
Więcej informacji: facebook
7.Eden_bistro
Bistro Eden na Saskiej Kępie przygotowało dla Was jesienne, akcenty w karcie! Jest to kolejne wege miejsce w zestawieniu, ale uwierzcie, że zaspokoi podniebienia każdego mięsożercy! Na jesieni w menu warto zwrócić szczególną uwagę na:
*jesienną owsiankę z tahini z karmelizowanymi śliwkami, granatem, pistacjami i chałwą
*pate grzybowe z grzanką pszenno-żytnią na zakwasie czyli pasztet z podgrzybków i prawdziwków, masełko tymiankowe, żel z wędzonej śliwki
*jesienny bowl z czarnym ryżem, bakłażanem w słodkim toban djan, dynią crown prince z gochujang i imbirem, fermentowaną salsa wiśniowa, banchan ze szpinaku, majonez em kimchi
Dodatkowo codziennie inne lunche inspirowane jesiennymi, sezonowymi produktami!
Więcej informacji: facebook
8.Cosmo bar
Cosmo to bar mieszczący się na Twardej 4! To jeden z nielicznych barów, który jest aż tak sezonowy i aż tak często zmienia menu. Na jesień wracają takie drinki jak: orzech włoski, jarzębina, rumianek bezpromieniowy, czarny bez, sosna, mirabelka, jarzębina, śliwka! Trzeba dodać, że ekipa Cosmo sama zbiera większość produktów, przetwarza a potem robi cuda, których możecie spróbować w barze!
Więcej informacji: facebook