Jesienne nowości w restauracjach!

Lubię jesień w warszawskich restauracjach. Grzyby, dynie, ciepłe i treściwe zupy.  Zmiany, nowości, powiew świeżości! Przed Wami przewodnik po tym co w gastro piszczy tej jesieni i co nowego spotka Was w warszawskich restauracjach!

1.Restauracja AleGloria

W AleGlorii jesień stoi pod znakiem grzybów i dziczyzny! Jest to świetne połączenie a sezonowa wkładka naprawdę długa i ciekawa.

Szczególnie  warto zwrócić uwagę na kilka pozycji:

*tatar z wędzonej marchewki z avocado i twarożkiem z nerkowca – to wegańska przystawka, której główną nutę smakową nadaje naturalnie wędzona marchewka, do tego delikatnie pikantne guacamole, twarożek z orzechów nerkowca z odrobiną soku z cytryny, kapary i rukola

*comber z jelenia z pieprznym ravioli i burakami w balsamico,  marynowany w winie i jałowcu, grillowany, podawany z ravioli wypełnionymi masłem ziołowym oraz zapieczonymi burakami w sosie balsamino, do tego sos ze świeżych borowików

*krem z dyni ze smażonymi borowikami oprószony nacią pietruszki

*fillet Mignon z borowikami i truflą w towarzystwie puree kalafiorowego

W menu również sarna oraz polskie ryby. Jest bardzo lokalnie, sezonowo i ciekawie. Jeśli lubicie polską kuchnię w wydaniu jesiennym to koniecznie róbcie rezerwacje. W środku czeka na Was wyjątkowy i przytulny wystrój idealny na zimniejsze wieczory.

Więcej informacji:  http://alegloria.pl

2.Projekt 44

Restauracja usytuowana  w samym sercu stolicy na parterze przepięknego, najwyższego budynku mieszkalnego w Unii Europejskiej Złotej 44  wprowadziła do menu śniadania! Zadba o to byśmy mogli zacząć jesienne poranki jak najlepiej!  W karcie spory wybór od  omletów, owsianek, pancakes po szakszuki, kiełbaski i   jajecznicę.  Warto zwrócić szczególną uwagę na:

*taco z jajkami, ziemniakami,   pesto z natki i cheddarem

*vegan pokoe bowl z  tofu, mlekiem kokosowym, kafirem, ananasem, mango, melonem,  jabłkiem, kiwki i marakują

*muffina xxl z jajkami poche,  szpinakiem, sosem musztardowym,  bekonem i cheddarem

Więcej informacji:  facebook

3.Ristorante San Lorenzo

We włoskim  Ristorante San Lorenzo menu sezonowe zmienia się regularnie przez cały rok! Na jesień szef kuchni przygotował specjalną wkładkę z borowikami i czarnymi truflami, niebawem pojawi się też menu z karczochami! Dania, na które warto zwrócić uwagę:

*carpaccio z wołowiny marynowanej w ziołach z parmezanem i czarnymi truflami

*borowiki z patelni aromatyzowane tymiankiem

*labraks podany na purée z kopru włoskiego, aromatyzowany świeżym tymiankiem z czarną truflą lub borowikami

*pizza-pomidory San Marzano, mozzarella “Fior di Latte”, oliwa extra vergine i świeże borowiki

*polędwica wołowa z borowikami, karmelizowaną cebulką i opiekanymi ziemniakami

Więcej informacji:  http://www.sanlorenzo.pl/

4.Art Sushi Warszawa

Restauracja w samym centrum Warszawy, którą odwiedzam dosyć często a to za sprawą pysznego jedzenia. Oprócz znakomitego sushi zjecie tu  też inne, świetne dania kuchni azjatyckiej. Co najważniejsze  w Art Sushi na jesieni dużo zmian! Nowy szef kuchni, nowe znacznie skrócone menu  a w nim nowe potrawy! Te, które musicie koniecznie zamówić i najbardziej skradły moje serce to:

-bao z boczkiem, hosin, orzechami i marchewką

-sałatka z kaczką, marchewką, ogórkiem, sezamem i kolendrą

-policzki wołowe w sosie syczuańskim  z ananasem, fenkułem i  kluseczkami ryżowymi

-tatar z łososia w nowej odsłonie

-deser gorzka czekolada, biała czekolada, lody wasabi, mango, orzechy, pieprz japoński

Do tego  warto spróbować nowej tajskiej, rozgrzewającej zupki pełnej ryb i owoców morza.  W menu pojawi się też makaron udon  z kaczką lub krewetkami.

Jest co próbować, wpadajcie sprawdzić nową kartę!

Więcej informacji: facebook

5.Weranda Bistro

W Weranda Bistro w Hali Koszyki można poczuć się prawdziwie jesiennie za sprawą Sezonownka czyli jak sama nazwa wskazuje wkładki sezonowej! A tam same pyszne i ciekawe propozycje

-sałatka z figami i kozim serem

-wędzony ziemniak,  prosciutto i  trawa żubrowa

-fasolka po bretońsku (kocham)

-mus z dyni i białej czekolady

Z takim menu jesień nie musi być zła!

Więcej informacji: facebook

6.Vegan Ramen Shop

To miejsce z najlepszym wege ramenem w stolicy, które zdobyło serca nawet największych miłośników mięsa. W tej chwili znajduje się w 2 lokalizacjach- na Saskiej Kępie i na Mokotowie.  Tradycyjnie już na jesieni serwuje swój specjalny ramen, który zdobył serca Warszawiaków.   Pumpkin Spicy Miso Ramen jest już dostępny i trzeba z tego korzystać póki można 🙂   Masło orzechowe, pieczona dynia, przyprawy korzenne i chrupki orzechowe- brzmi bosko, prawda? 🙂

Więcej informacji: facebook

7.Eden_bistro

Bistro Eden na Saskiej Kępie przygotowało dla Was jesienne, akcenty w karcie! Jest to kolejne wege miejsce w zestawieniu, ale uwierzcie, że zaspokoi podniebienia każdego mięsożercy!  Na jesieni w menu warto zwrócić szczególną uwagę na:

*jesienną owsiankę z tahini z karmelizowanymi śliwkami, granatem, pistacjami i chałwą

*pate grzybowe z  grzanką pszenno-żytnią  na zakwasie czyli pasztet z podgrzybków  i prawdziwków, masełko tymiankowe, żel z wędzonej śliwki

*jesienny bowl   z czarnym ryżem, bakłażanem  w słodkim toban djan, dynią crown prince z gochujang i imbirem,  fermentowaną salsa wiśniowa, banchan ze szpinaku, majonez em kimchi

Dodatkowo codziennie inne lunche inspirowane jesiennymi, sezonowymi produktami!

Więcej informacji: facebook

8.Cosmo bar

Cosmo to bar mieszczący się  na Twardej 4! To jeden z nielicznych barów, który  jest aż tak sezonowy i aż tak często zmienia menu.  Na jesień wracają takie drinki jak:  orzech włoski, jarzębina,  rumianek bezpromieniowy, czarny bez, sosna, mirabelka, jarzębina, śliwka!  Trzeba dodać, że ekipa Cosmo sama zbiera większość produktów, przetwarza a potem robi cuda, których możecie spróbować w barze!

Więcej informacji: facebook

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

nineteen − 2 =