Jajka z zatarem! Przegląd moich książek kulinarnych!

Kolejny przepis z cyklu przegląd moich książek kulinarnych 🙂 Tym razem z książki Otto Lenghi „Prosto”. To jedna z moich ulubionych książek i bardzo ją Wam polecam.

Jajka z zatarem są naprawdę wyjątkowe!

Składniki dla 2-3 osób:

  • 3 łyżki masła
  • duży por
  • 5 jajek
  • pół opakowania szpinaku
  • kiszona cytryna (możecie ukisić sami lub kupić)
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • szklanka bulionu warzywnego (ja nie miałam użyłam wody i też było super)
  • 2 garście sera feta
  • 1 łyżka zataru
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • na patelni rozgrzewam masło a na nim podsmażam do miękkości pokrojonego pora
  • dodaje kmin i kiszoną cytrynę, smażę 2 minuty i wlewam bulion/wodę
  • chwilę gotuję aż płyn odparuje i dodaje szpinak, solę i pieprzę
  • kiedy zmięknie wbijam jajka i posypuje fetą i czekam aż jajka dojdą
  • zatar mieszam z oliwą i smaruję nim jajka

Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

five × one =