Kolejny przepis z cyklu przegląd moich książek kulinarnych 🙂 Tym razem z książki Otto Lenghi „Prosto”. To jedna z moich ulubionych książek i bardzo ją Wam polecam.
Jajka z zatarem są naprawdę wyjątkowe!
Składniki dla 2-3 osób:
- 3 łyżki masła
- duży por
- 5 jajek
- pół opakowania szpinaku
- kiszona cytryna (możecie ukisić sami lub kupić)
- 1 łyżeczka nasion kminu
- szklanka bulionu warzywnego (ja nie miałam użyłam wody i też było super)
- 2 garście sera feta
- 1 łyżka zataru
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- na patelni rozgrzewam masło a na nim podsmażam do miękkości pokrojonego pora
- dodaje kmin i kiszoną cytrynę, smażę 2 minuty i wlewam bulion/wodę
- chwilę gotuję aż płyn odparuje i dodaje szpinak, solę i pieprzę
- kiedy zmięknie wbijam jajka i posypuje fetą i czekam aż jajka dojdą
- zatar mieszam z oliwą i smaruję nim jajka
Pycha!