Wracam do cyklu przeglądu moich książek kulinarnych!
Tym razem zapraszam Was na przepis prosto z książki „ZIELONA UCZTA! JESIEŃ, ZIMA!”, której autorem jest Nigel Slater.
Przepis jest wege, jest bardzo prosty i smaczny idealny na babski brunch.
Składniki:
- szklanka zielonego groszku mrożonego
- halloumi
- 2 fenkuły
- oliwa
- listki mięty
- listki bazylii
Sposób przygotowanie:
- groszek, mięte i bazylię biedujemy dodając oliwy by uzyskać odpowiednia konsystencję
- na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojony w plaster fenkuł
- kiedy fenkuł się zarumieni dodajemy grubo pokrojony ser halloumi i smażymy aż mocno się zarumieni (fenkuł musi być miękki i szklisty)
- ser i fenkuł wykładamy na talerz i dodajemy nasze puree z groszku
Gotowe! Smacznego!