Gdzie na ramen w Warszawie?

Nie wiem dlaczego, ale zawsze najwięcej ramenów  jem akurat wiosną i latem i jakoś wysokie temperatury mi nie przeszkadzają. Kocham ramen cały sercem, odkąd go zaczęłam jeść praktyczne nie jadam już pho. Jest to moja zupa idealna.  Gdzie w Warszawie zjeść dobry ramen? Przedstawiam Wam moje ulubione lokale !

1.Koreanka na Koszykowej

Tutejszy miso ramen to mój numer 1 i mój ulubiony ramen w Warszawie. Wracam na niego zdecydowanie najczęściej i to już naprawdę długo. Jego smak jest dla mnie po prostu idealny! Bardzo esencjonalny bulion, świetny makaron w dobrej proporcji i do tego ten wyśmienity boczek- super miękki w środku a na zewnątrz opieczony. Kocham! Do lokalu wchodzi się przez bramę, często trzeba zadzwonić domofonem.Oprócz ramenu zjecie tu inne dania kuchni koreańskiej i to równie dobre!

Więcej informacji:  facebook

2.Yatta Ramen

Tutejszy miso to również jeden z moich ulubionych ramenów w Warszawie,  z moim numerem jednen przegrywa tylko formą podania boczku, ale pamiętajcie, że zależy co kto lubi a boczek w  Yatta ma wielu oddanych fanów 🙂   Mają tu świetne, intensywne buliony, idealny makaron i dobre proporcje „bulion-dodatki”. W tej chwili znajdziecie w Warszawie już 2 lokale jeden na Powiślu a drugi  przy ul.Chmielnej.

Więcej informacji: facebook

3.Vegan Ramen Shop

Wybitny ramen i to w dodatku bez mięsa. Tak, tak dobrze słyszycie. Mimo to uznawany za jeden z najlepszych w Warszawie nie tylko przeze mnie, ale przez wszystkich, którzy mieli tu okazję jeść. Pierwszy raz byłam bardzo sceptyczna i nie mogłam uwierzyć, że warzywny bulion może sprostać mięsnemu. A jednak. Jak już pewnie zauważyliście mam słabość do ramenu miso i tu też wybór pada na niego a dokładnie na Spicy Miso Ramen z  pieczonym batatem! Pycha! W tej chwili działają już dwa lokale na Saskiej i na Mokotowie!

Więcej informacji: facebook

4. Arigator

Arigator posiada chyba najbardziej szalone menu ramenowe i bardzo mi się to podoba bo nie ma tu nudy, ciężko o klasyki, tym wyróżnia się na tle innych lokali. Tutejsze rameny mają bardzo esencjonalne buliony i świetne dodatki, ja jednak nie jestem  fanką ich makaronu, jest dla mnie odrobinę za twardy.  Jadłam tu ostatnio pyszny Tantamen z mieloną wieprzowiną i jakiś miks z poza karty zaproponowany przez obsługę z pierożkami wontom  i boczkiem – było to  bardzo udane połączenie.

Więcej informacji: facebook

5.Uki Green

Kolejny ramen bez mięsa i w dodatku równe pyszny!  Lokal mieści się na Koszykowej a stoją za  nim właściciele Uki Uki. Ja jadłam klarowny shoyu ramen a koleżanki bardziej kremowy paitan ramen. Oba zachwycają. Buliony są mega intensywne, makaron idealny a do tego ciekawe dodatki jak np. okra. Jak będziecie zjedźcie koniecznie też pierożki gyoza!

Więcej informacji: facebook

 

 

 

2 komentarze Dodaj własny

  1. Zuzanna pisze:

    Polecam spróbować ramen w Udon Noodle Bar na Marszałkowskiej, specjalizują się w tradycyjnych daniach kuchni azjatyckiej i moim zdaniem wychodzi im to świetnie 🙂 Makaron robią przy gościach, a bulion jest bardzo wyrazisty 🙂 Do tego knajpka ma bardzo przyjemny klimat 🙂

    1. warszawskismak pisze:

      Byłam, ale niestety nie zachwyciło mnie tak by tam wrócić drugi raz 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 + thirteen =