Gastro Tydzień! Top 5 kulinarnych wydarzeń tygodnia! 5-11.11.2018!

Kochani przed Wami kolejny Gastro Tydzień! 5 kulinarnych propozycji wydarzeń do wyboru. Każde inne, każde ciekawe i każde związane z jedzeniem! Niech to będzie dobry, smaczny i ciekawy tydzień!

1.Festiwal Kotleta Schabowego ! 5-8.11!

Festiwal  po raz kolejny odbędzie się w Restauracji Akademia na warszawskim Mokotowie, która słynie z  dobrej, polskiej kuchni.  W specjalnym menu  znajdą się zarówno tradycyjne pozycje, jak i też bardziej nowoczesne, w cenie 39 zł. Restauracja przygotuje schabowego w 7 odsłonach (z dodatkami do wyboru):

  • w panierce z francuskimi ziemniakami i kapustą zasmażaną
  •   po mediolańsku z pieczarkami
  • papryką i pomidorami,    z pieczarkami i cebulą
  • po myśliwsku z boczkiem, pieczarkami i kiszonym ogórkiem
  • z pieczarkami zapiekany mozzarellą
  •  z salsą pomidorową, parmezanem i rukolą
  •  z kością, mizeria z koprem

Festiwal potrwa od poniedziałku do  czwartku.

Więcej informacji:  https://restauracjaakademia.pl

2.Stół Szefa Kuchni Odsłona IV ,,Kuchenna rewolucja”/7.11!

Bistro pod Sowami i szef kuchni   Damian Wajda zapraszają na specjalna kolację degustacyjną.   Stół Szefa Kuchni Odsłona IV ,,Kuchenna rewolucja” ma  pokazać odmienioną filozofię kuchni Bistro, która poprzez proces twórczy przechodzi metamorfozę. Celem tego wydarzenia jest przybliżenie filozofii Bistro Pod Sowami poprzez menu degustacyjne, w którym zostanie przypomniane to co miłe i zapomniane.   Menu będzie niespodzianką a goście jak zwykle mogą liczyć na wyjątkowe doznania kulinarne.

Cena menu z dedykowanymi alkoholami to 190 zł.

Więcej informacji:  facebook

3.Wegańska kolacja artystyczna! 8.11.!

W czwartek   Bielański Ośrodek Kultury zaprasza  na sąsiedzką , wegańską, kolację artystyczną, w    trakcie której sięgniemy do korzeni diety wegańskiej w literaturze, muzyce i malarstwie. W programie pokaz kulinarny, degustacja potraw inspirowanych tradycyjnymi potrawami staropolskiej kuchni opartej na warzywach.  Projekt dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury z programu Dom Kultury + Inicjatywy Lokalne .

Wstęp wolny, zapisy: info@bok- filia.eu

Więcej informacji: facebook

4.Spotkanie autorskie z Samar Khanafer! 8.11.!

Po pierwszej, znakomicie przyjętej przez wszystkich miłośników dobrej kuchni, książce „Hummus, za’atar i granaty”, czas na kolejną przygodę kulinarną z Samar. „Szafran, mięta i kardamon” to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy – począwszy od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek, kumin  czy kolendrę, aż po sumak, anyż oraz szafran. Samar dobrze znane dania prezentuje tu w nowej, jeszcze smaczniejszej i ciut mocniej doprawionej odsłonie.  Po spotkaniu poczęstunek przygotowany przez autorkę.

Spotkanie odbędzie się w czwartek o godzinie o 18 w  Qchni  Artystycznej.

Więcej informacji: facebook

5. Na Rogale Świętomarcińskie do Bistro Olkuska przyjdź…/ 10-11.11!

Najlepsze Rogale Świętomarcińskie z Poznania w Warszawie w Bistro Olkuska!  Prawdziwe rogale nadziane masą z białego maku, bakalimi i obsypane orzechami.   Wypiekane w Poznaniu w Piekarni-Cukierni „Natura”, oryginalne i z certyfikatem Rogale Świętomarcińskie przez weekend do kupienia w uroczym Bistro Olkuska na Mokotowie.  Są pyszne!

Więcej informacji: facebook

Organizujesz ciekawe wydarzenie i chcesz dołączyć?

Napisz: warszawskismak@gmail.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *