Przed nami kolejny Gastro Tydzień i 5 super wydarzeń związanych z jedzeniem! Warsztaty, urodziny, otwarcia, degustacje! To będzie ciekawy i smaczny tydzień! Dajcie znać gdzie się wybieracie!
1.Smak Brazylii : Cachaca I Kawa – Akademia El Koktel/ 28.11!
El Koktel zaprasza na akademię poświęconą wyjątkowym produktom prosto z Brazylii – Cachaca i kawa.
Prawie wszyscy słyszeli (a może nawet pili) słynną caipirinhę. Jej sercem jest cachaca – destylat z fermentowanego soku z trzciny cukrowej. Jak zawsze poznamy historię oraz informacje dotyczące tego alkoholu. Podczas akademii będzie miała miejsce szczególna degustacja – część z butelek jest prawie niedostępna w Polsce. Zdecydowanie warto!
Dodatkowo będzie można spróbować dwóch różnych kaw z Brazylii, z czego jedna jest kompletną przeciwnością tego czego można spodziewać się po brazylijskiej kawie. (Będzie bardzo owocowo.) Podczas degustacji dowiecie się jak wygląda uprawa tej magicznej rośliny w Brazylii od sadzonki aż po transport wprost do Polski.
Termin:
28/11/2018 – środa
Godzina rozpoczęcia szkolenia: 18:00
Zapisy na szkolenia: [email protected]
Koszt szkolenia: 50 zł
Więcej informacji: facebook
2.1-sze urodziny El Botellón | Primer Cumpleaños/ 29.11!
Dla wszystkich gości z zaproszeniami – welcome drink – ICE POPS El Botellòn i Pinchos w prezencie!*
A jak planują swoje urodziny?
19:00-24:00 DJ
19:00 -21:00 Tapas i koktajle na barze – 30%
20:00-22:00 Live Cooking – Paella 10 PLN!
21:00-21:30 Pokazy ogni
21:00 – Urodzinowy tortNa wieczór 29 listopada w Butelce nie przyjmują rezerwacji, wszyscy wspólnie świętujemy przy dużych łączonych stołach! Jak w prawdziwej hiszpańskiej kantynie.
Wstęp wolny.
3. Degustacja wina Rumunia vs Mołdawia! 1.12!
Winnice Mołdawii zapraszają na wyjątkową degustację win z Rumunii i Mołdawii, z okazji Narodowego Święta Zjednoczenia z cyklu degustacji „Wino i historia”. Tego dnia zaprezentowane będą najlepsze wina z rumuńskiego szczepu Feteasca Neagra z obu krajów po różnych stronach rzeki Prut. Do tego historia zjednoczenia, historii Wielkiej Rumunii i to wszystko w towarzystwie wspaniałych czerwonych win.
Sobota, 1 grudnia 19:00
ul.Czarnieckiego 63A
Wstęp 30 zł
Rezerwacja —> http://www.winnicemoldawii.pl/kategoria-produktu/wina/
Więcej informacji: facebook
4.Otwarcie Postępu 5/ 1-2.12.!
Postępu 5 zaprasza na oficjalne otarcie swojej przestrzeni. Czeka na Was 9 nowych knajp !
Shisha House Bar & Restaurant_grill i bar, elegancko lecz bez spiny:)
Chinkali Pielmieni_pierożki, wino, kawa, uśmiechy
Hotto Doggu_hot-dogi (japońskie) x manga (na suficie)
La Mia Pasta_ręcznie robione makarony. Benvenuto!
Fotosynteza_wegańsko = pysznie (yumyum)
Roger That Foods_burgery(🐮&🐷) + crafty. Słuszne porcje!
Бlin_rosyjska ruletka (zawsze wygrywasz). Bliny, kiszonki, procenty
Hanoi Street_już znacie i lubicie (prawda?)
Tutti Colori_gra w pizzę, level pro (no i wino, ofc)
a do tego Axe Nation – miejsce do rzucania siekierami!
dodatkowo:
- pokazy Kulinarne dla całkiem małych i dużo większych! Ostrzegamy, będzie egzotycznie
- pokaz filmów VICE Dokumentalnie – uczta dla oka, ucha i mózgu x degustacja craftowych browarków z Brooklynu. Best in town!, by VICE Polska & The Brooklyn Brewery
- wieczorem Brooklyn Boogie Night! – skoczne podrygi przy beatbreakin‘ funk, rare grooves, classic & nu disco, boogie, soul, bastard pop. by JEALO b2b BURN REYNOLDS 💃🏻🔊
Więcej informacji: facebook
5.Warsztaty kuchni staropolskiej dla dorosłych/ 2.12.!
Zapraszamy na królewską wigilię! Podczas warsztatów przygotowywane będą potrawy inspirowane tymi, które w czasie świąt pojawiły się w wilanowskiej rezydencji króla Jana III. Na warsztatowym wigilijnym stole zagoszczą łososie, karpie, liny, a także ryż, migdały i ślimaki.
Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw. Zajęcia prowadzą Maciej Nowicki i Norbert Sokolowski wraz z pomocnikami.
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
TERMIN: 2 grudnia, godz. 12.00–15.00 Bilety: 50-80 zł
Więcej informacji: https://www.facebook.com/events/147179322902930/