Flądra w sosie z cytrusów z pomidorami i fasolką! Naturalnie Bałtyckie!

W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie kolejny przepis na kolejną rybkę! Tym razem flądra!

Jedna z najbardziej popularnych ryby nad morzem! Najczęściej serwowana prosto z patelni z frytkami i surówką! I ja taką wersję bardzo lubię, ale dziś Wam pokażę jak całkiem inaczej można flądrę podać!

Składniki:

  • jedna nieduża flądra
  • pół cytryny
  • pół pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka
  • łyżka oliwy
  • kubek kolorowych pomidorków koktajlowych
  • bazylia, natka pietruszki
  • 3 łyżki białej fasolki z puszki
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

  • flądrę bez skóry oprószamy solą i pieprzę
  • czosnek kroimy na cienkie plasterki
  • szalotkę siekamy na drobną kostkę
  • pomidorki kroimy na pół
  • na  patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i szalotkę, mieszamy 2 minuty i wrzucamy pomidory i fasolkę, solimy i dusimy pod przykryciem koło 10 min
  • wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia
  • wkładamy flądrę i wlewamy bulion oraz sok z cytryny i pomarańczy, przykrywamy i gotujemy 5-6 minut na małym ogniu
  • wykładamy na talerz i posypujemy świeżą bazylią i natką

Serwujemy z bagietką!

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − jedenaście =