W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie kolejny przepis na kolejną rybkę! Tym razem flądra!
Jedna z najbardziej popularnych ryby nad morzem! Najczęściej serwowana prosto z patelni z frytkami i surówką! I ja taką wersję bardzo lubię, ale dziś Wam pokażę jak całkiem inaczej można flądrę podać!
Składniki:
- jedna nieduża flądra
- pół cytryny
- pół pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- szalotka
- łyżka oliwy
- kubek kolorowych pomidorków koktajlowych
- bazylia, natka pietruszki
- 3 łyżki białej fasolki z puszki
- pół szklanki białego wina
- pół szklanki bulionu
Sposób przygotowania:
- flądrę bez skóry oprószamy solą i pieprzę
- czosnek kroimy na cienkie plasterki
- szalotkę siekamy na drobną kostkę
- pomidorki kroimy na pół
- na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i szalotkę, mieszamy 2 minuty i wrzucamy pomidory i fasolkę, solimy i dusimy pod przykryciem koło 10 min
- wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia
- wkładamy flądrę i wlewamy bulion oraz sok z cytryny i pomarańczy, przykrywamy i gotujemy 5-6 minut na małym ogniu
- wykładamy na talerz i posypujemy świeżą bazylią i natką
Serwujemy z bagietką!
Smacznego!