Kolejny tydzień i kolejna rybka na talerzu w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Tym razem łosoś! A u mnie przepis na naprawdę pyszną zupkę prostu z Finlandii, która rozgrzeje w nawet najzimniejsze wieczory! Robi się ją bardzo szybko i prosto a zaskakuje smakiem! Jest znakomita!
Składniki na 4 porcje:
- 500g łososia
- bulion warzywny (najlepiej raz ugotować więcej i pomrozić)
- puszka kukurydzy
- 200g boczku
- 1 cebula
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- śmietana 30% małe opakowanie
- sól, pieprz, kurkuma
- koperek, szczypiorek
Sposób przygotowania:
- do ugotowanego bulionu wrzucamy duże kawałki ziemniaków i marchewki, gotujemy do miękkości
- w między czasie łososia kroimy na dosyć duże kawałki
- na patelni podsmażamy pokrojony boczek z cebulą i kukurydzą, do momentu aż się wszystko ładnie przyrumieni
- kiedy ziemniaki będą miękkie do buliony dodajemy łososia, zmniejszamy ogień, gotujemy 6 minut i wlewamy śmietanę oraz kukurydzę z boczkiem i cebulą z patelni
- dodajemy 2 łyżeczki kurkumy (zupa będzie mieć piękny kolor)
- solimy i pieprzymy do smaku
- wykładamy na talerze i obficie posypujemy szczypiorkiem i koperkiem