Fińska zupa z łososiem! Naturalnie Bałtyckie!

Kolejny tydzień i kolejna rybka na talerzu w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie! Tym razem łosoś! A u mnie przepis na naprawdę pyszną zupkę prostu z Finlandii, która rozgrzeje w nawet najzimniejsze wieczory! Robi się ją bardzo szybko i prosto a zaskakuje smakiem! Jest znakomita!

Składniki na 4 porcje:

  • 500g łososia
  • bulion warzywny (najlepiej raz ugotować więcej i pomrozić)
  • puszka kukurydzy
  • 200g boczku
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • śmietana 30% małe opakowanie
  • sól, pieprz, kurkuma
  • koperek, szczypiorek

Sposób przygotowania:

  • do ugotowanego bulionu wrzucamy duże kawałki ziemniaków i marchewki, gotujemy do miękkości
  • w między czasie łososia kroimy na dosyć duże kawałki
  • na patelni podsmażamy pokrojony boczek z cebulą i kukurydzą, do momentu aż się wszystko ładnie przyrumieni
  • kiedy ziemniaki będą miękkie do buliony dodajemy łososia, zmniejszamy ogień, gotujemy 6 minut i wlewamy śmietanę oraz kukurydzę z boczkiem i cebulą z patelni
  • dodajemy 2 łyżeczki kurkumy (zupa będzie mieć piękny kolor)
  • solimy i pieprzymy do smaku
  • wykładamy na talerze i obficie posypujemy szczypiorkiem i koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × dwa =