Fasolotto z boczniakami i mascarpone! Przegląd moich książek kulinarnych #zostańwdomu

Kochani z okazji kwarantanny społecznej i tego, że każdy z nas ma teraz więcej czasu postanowiłam przejrzeć moje książki kulinarne, które już mocno się zakurzyły i podzielić się z Wami najciekawszymi przepisami. Po głosowaniu przeprowadzonym na moim Instagramie zaczynam od pozycji wege z książki „Zielono i Zdrowo, The Green Kitchen”.

Wszystkie przepisy do tego cyklu wybiorę z dosyć mała ilością składników, żebyście w tym trudnym czasie nie musieli biegać za dużo do sklepów po jakieś wymyślne produkty.

Fasolotto jest niezwykle aromatyczne, sycące i zaskakuje intensywnością smaków. Zadowoli nawet mięsożerców.

Lista składników:

  • pół opakowania białej fasoli Jaś
  • opakowanie szpinaku
  • bulion warzywny
  • boczniaki (można zastąpić pieczarkami)
  • serek mascarpone
  • cytryna
  • cebula
  • czosnek
  • białe wytrawne wino
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • świeży tymianek

Fasole moczymy przez całą noc. Rano gotujemy ją do miękkości, w tym samym czasie gotujemy warzywny wywar- to co Wam zostanie zamroźcie, przyda się na następny raz.

  • Dużą cebulę i kilka ząbków czosnku siekamy na drobną kostkę. Cytrynę parzymy a następnie trzemy skórkę, potem z połowy cytryny wyciskamy sok.
  • Boczniaki kroimy na mniejsze kawałki, ale nie jakoś bardzo małe. Szpinak myjemy i odcinamy nóżki.
  • Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy.
  • Dodajemy boczniaki, smażymy razem około 5 minut.
  • Dodajemy pół szklaneczki białego wytrawnego wina i gotujemy 3 minuty aż procenty odparują.
  • Dodajemy bulion warzywny (mniej więcej półtorej-dwie szklanki) i szpinak.
  • Gotujemy 3 minuty, zmniejszamy ogień i dodajemy pół opakowania serka mascarpone.
  • Dodajemy sok z cytryny (dużo, fajnie podkręca smak), solimy i pieprzymy do smaku.
  • Przed podaniem sypiemy skórką z cytrynki, jeśli mamy dodajemy świeży tymianek (u mnie akurat brak)
  • Gotowe, smacznego 🙂

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − czternaście =