Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w degustacji wina zorganizowanej w Restauracji Fontanna. Dziś opowiem Wam o tym spotkaniu ponieważ bardzo mi się podobała a szykowane są następne degustacje. Jeśli lubicie dobre wino i dobre jedzenie to wydarzenie dla Was.
Ja byłam na degustacji hiszpańskich win z Winnicy Muga, organizowanej razem z Wineonline. Do degustacji było pięć win i do tego pięć dań przekąsek, a to wszystko w cenie 50 zł od osoby. Od razu zaznaczę, że to naprawdę bardzo, ale to bardzo atrakcyjna cena jak na takie spotkanie. Restauracja była pięknie przygotowana a prowadził je oczywiście profesjonalny sommelier.
Winnica Muga to jednen z najbardziej znanych producentów w Hiszpanii, ikona regionu Rioja. Degustacja zaczęła się od wina musującego Cava, Conde de Haro Brut 2013. Fermentowane w dębowych kadziach, dojrzewa na osadzie przez dwa lata. Pełne aromatów jasnych owoców i kwiatów. Do tego podane było arancini z szafranem, znane mi z Sycylii ryżowe kuleczki.
Następnie degustowaliśmy wino białe Muga Blanco 2016, powstałe ze szczepów Viura, Malvasia z domieszką Garnacha Bianca, fermentuje i dojrzewa w beczkach dębowych własnego wyrobu. Rześkie, owocowe i świeże. Podane z małymi rybkami girice na grzance z wodorostami (pycha!). U mnie na zdjęciu w towarzystwie różowego wina (za wolno jadłam pierwszą przystawkę, potem musiałam nadrobić).
Różowe wino to Muga Rosado 2016 o delikatnym aromacie złożonym z nut moreli, , brzoskwiń, owoców liczi oraz lekkiej nuty chlebowej w tle. Ostatnio różowe wina piłam na wyjeździe studenckim we Francji a to było dawno no i wtedy niespecjalnie skupiałam się na tym jak smakują. Muszę przyznać, że są one w Polsce wyjątkowo mało doceniane bo potrafią być jak to, naprawdę dobre. Do różowego wina podana była tajska zupa z krewetką.
I na koniec najbardziej wyczekiwane przez wszystkich, dwa czerwone wina. Muga Reserva 2013. Powstaje z mieszanki szczepów Tempranillo, Mazuelo i Graciano, fermentuje w dużych tankach drewnianych, następnie dojrzewa w dębowych beczkach przez 24 miesiące. Po butelkowaniu wino odpoczywa przez okres 12 miesięcy zanim trafi do sprzedaży. Wyraźne nuty czerwonych owoców przeplatają się z aromatami wanilii. To było chyba wino, które smakowało mi najbardziej. Chyba, ponieważ wszystkie były dobre i ciężko wybrać to najlepsze. Muga Reserva serwowana była z piersią z kaczki z pak choy.
Ostatnie, najbardziej cenione i najdroższe wino to Prado Enea Gran Reserva 2009. Powstaje z mieszanki szczepów Tempranillo, Garnacha, Mazuelo i Graciano. Fermentuje w dużych kadziach dębowych. Następnie leżakuje 12 miesięcy w kadziach, a następnie 36 miesięcy w dębowych beczkach własnego wyrobu i na koniec odpoczywa minimum 36 miesięcy w butelkach, w piwnicach Bodegas Muga. Czeka je długa droga zanim trafi do kieliszków. Aromaty dojrzałe, śliwki i porzeczki otulone zapachem drzewa cedrowego, sporo nut korzennych. Wisienka na torcie podana z pysznym kawałkiem antrykotu wołowego.
Dopiero zaczynam swoją przygodę z degustacją wina i oczywiście nie czuje jeszcze tych wszystkich nut i aromatów. Natomiast jest to bardzo fajne zajęcie i mam nadzieje, że przyjdzie taki czas gdy poczuję wszystko. Degustacja przebiegła w bardzo miłej, luźnej atmosferze. Pan Sommelier był bardzo kontaktowy i nie podchodził do tematu z bardzo poważną miną co sprawiło, że można było poczuć się przyjemnie i swobodnie. Opowidał wiele ciekawych rzeczy na temat wina i wyszłam ze spotkania z nową wiedzą. Degustowane wina były bardzo smaczne i zapewne zakupię sobie butelkę do domu. Dodatkowo serwowane jedzenie było pyszne. Porcje były oczywiście małe jak przystało na przystawki, ale bardzo ciekawe i smaczne. W dodatku, mimo wszystko wyszłam najedzona. Tylko pierś z kaczki była dla mnie zbyt surowa, bo należę do tej grupy osób, która woli je bardziej wypieczone. Dobre wino i dobre jedzenie i mamy wieczór idealny. Do tego bardzo fajna cena.
Kolejna degustacja w Restauracji Fontanna już 20 września.Tym razem również hiszpańskie wina, ale zupełnie inne.
Polecam Wam bardzo serdecznie. Jest to też super pomysł na oryginale spędzenie wieczoru.
Więcej informacji o degustacji 20 września: TU