Jak pewnie już zauważyliście coraz częściej odwiedzam restauracje z kuchnią polską i muszę przyznać, że coraz bardziej mi smakuje. Szefowie kuchni coraz chętniej sięgają po zapomniane polskie produkty, coraz chętniej eksperymentują a z drugiej strony nie boją się stawiać na klasyki dobrej jakości.
Dawne Smaki to restauracja znajdująca się na Nowym Świecie. W środku w klimacie starej Warszawy a na zewnątrz z dwoma ogródkami. Jednym od ulicy a drugim całkiem magicznym, schowanym w podwórku. Jest to według mnie jeden z ładniejszych ogrodów w ogóle w Warszawie, którego jakoś nigdy nie widziałam wcześniej. Robi na mnie olbrzymie wrażenie, jest bardzo kameralny, zielony, zacieniony i przytulny. Taki prawdziwy tajemniczy ogród.
W menu w większości przeważają tradycyjne polskie potrawy co bardzo mnie cieszy, bo miejsce ze względu na swoją lokalizację przyjmuje bardzo dużo turystów i naprawdę fajnie, że mogą tu poznać taką domową kuchnię polską bez specjalnych udziwnień. W menu jest jedna specjalna karta autorstwa Patrycji Wasikowskiej znanej z programu Top Chef. I jest to karta trochę bardziej szalona niż reszta menu na której zaczynam i kończę wizytę.
A zaczynam od kremu z pokrzywy i młodego szczawiu z dodatkiem ozora wołowego i śmietany chrzanowej. Jest to bardzo ciekawa pozycja. Bo tak jak szczawiową jadam w domu tak pokrzywa jest dla mnie w kuchni dość egzotyczna. Śmietana chrzanowa jest po prostu cudowna a dodatek ozora to ukłon w stronę podrobów. To bardzo ciekawe danie, które pozostanie na dłuższy czas w mojej pamięci.
Pierwszą z przystawek jest mix pierogów. Czyli po 2 sztuki z 4 różnych rodzajów, które znajdziemy w karcie. Z kapustą i grzybami, ruskie, z mięsem i ze szpinakiem i oscypkiem (te ostatnie smakują mi najbardziej). Jest to klasyczny mix, który każdy z nas zna z domu i w dodatku taki dobry jak w domu! Ciasto jest cienkie a farszu dużo, są soczyste i dobrze doprawione. Jest to też bardzo duża przystawka i dla mnie mogła by być daniem głównym.
Kolejną przystawką jest śledź w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno, z zielonym ogórkiem w hyćce, koprem, musem z czarnej porzeczki i jogurtem nadbużańskim. Ostatnio jestem wielką fanką śledzia i ta odsłona również bardzo mi się podoba. Składniki dobrze ze sobą współgrają tworząc razem bardzo smaczną całość. No i talerz prezentuje się pięknie.
Dania główne, które pojawiają się na stole to pieczone żeberka w sosie śliwkowym i polędwiczka wieprzowa w sosie winno cytrynowym. Do tego dobieramy domowe kopytka i kapustkę zasmażaną. Zawsze trochę boję się żeberek zamówionych w restauracji bo już nie raz trafiłam albo na mega twarde, albo takie zupełnie bez mięsa. Te są miękkie, soczyste i bez problemu odchodzą od kości. Są dokładnie takie jak powinny być żeberka z pieca.
Polędwiczki wieprzowe to chyba najbardziej miękkie i soczyste polędwiczki jakie w ogóle jadłam, robione metodą sous-vide, która przy tym mięsie sprawdza się naprawdę bardzo dobrze. Jeśli do tej pory danie to kojarzyło się Wam z wysuszonym wiórkiem to musicie koniecznie spróbować tej! Sam sos wypada również świetnie!
Kończę deserem ze specjalnej karty. I to nie byle jakim deserem bo jest to werbenowa panna cotta z domowymi lodami z rabarbaru i lemon curd z kompotem z rabarbaru. Brzmi interesująco prawda? A ja własnie uwielbiam takie nietypowe desery. Werbena to kwiat a lemon curd to cytrynowy krem- to w ramach wyjaśnienia dla mniej wtajemniczonych 🙂 Ja w ogóle średnio lubię klasyczne, słodkie desery, więc dla mnie jest to strzał w dziesiątkę bo słodka jest tu tylko panna cotta a zdecydowanie przeważają kwaśne składniki. Połączenie smaków i struktur jest niezwykle ciekawe i ten deser na długo pozostanie w mojej pamięci.
Restauracja Dawne Smaki to miejsce, w którym zjecie tradycyjne polskie dania z odrobiną szaleństwa. Znajdziecie tu smaki, które znacie z domu bo w tym miejscu faktycznie można cofnąć się w czasie do obiadów jedzonych w dzieciństwie. To kuchnia bez udziwnień, pokazująca polską kuchnię prawdziwą, znaną i lubianą. W dodatku w najlepszym wydaniu, z użyciem świetnej jakości składników. To miejsce dosyć eleganckie i nie najtańsze, idealne na specjalne okazje kiedy szukamy polskich smaków w niecodziennej otoczce. Miejsce idealne na rankę czy rodzinną uroczystość i świetnie sprawdzi się kiedy przyjadą do Was goście z zagranicy! Znajdą tu prawdziwe polskie smaki. A do pięknego ogrodu warto wpaść chociażby na kawę i deser- to naprawdę jeden z najładniejszych ogródków restauracyjnych w Warszawie!
Dawne Smaki – Kulinarne Tradycje Polski/ Nowy Świat 49/ http://www.dawnesmaki.pl/
Jeden komentarz Dodaj własny