Crepes Suzette z lodami x Kremowa/ #restauracjeodkuchni

dnia

Zapraszam na kolejny przepis z cyklu #resrauracjeodkuchni, który powstał z lodziarnią Kremowa, którą znajdziecie na warszawskim Żoliborzu! Ma przepyszne, ale to przepyszne, naturalne i robione na miejscu lody. No i mnóstwo fantastycznych smaków. Spróbujcie koniecznie!

Zapraszamy na pyszne naleśniki w sosie pomarańczowym z lodami śmietankowymi!

Składniki:

  • naleśniki
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki stołowe masła
  • szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka otartej skórki pomarańczy
  • ½ kieliszka Cognac lub brandy

Sposób przygotowania:

  • na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier
  • dodajemy masło a następnie sok pomarańczowy (musi być podgrzany by nie wybuchł nam na patelni) i skórkę startą z pomarańczy
  • gotujemy chwilę na dużym ogniu (1-2 minuty) zagęszczając przez odparowanie
  • wkładamy wcześniej usmażone naleśniki i podgrzewamy z obydwu stron
  • podlewamy alkoholem (cognac, brandy) i flambirujemy (podpalamy) i czekamy aż ogień zgaśnie
  • naleśniki składamy w ładne trójkąty, podajemy z sosem i lodami z KREMOWEJ

Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × dwa =