Kolejny przepis z mojego przeglądu kulinarnych książek z okazji #zostańwdomu!
Tym razem rewelacyjne udka z kurczaka z książki „Moje Obiady, Jamie Olivier”.
To niezwykle proste danie, które nie wymaga dużej ilości składników a efekt końcowy jest naprawdę zaskakujący. Prosto i przepysznie. Na pewno to danie zostanie z nami już na stałe.
Lista składników:
- 8 udek lub nóżek kurczaka
- główka czosnku
- garść pomidorków koktajlowych
- 5 dużych, słodkich pomidorów
- ziemniaki
- świeża bazylia
- papryczka chilli
Sposób wykonania:
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą a następnie układamy pokrojone na ćwiartki ziemniaki.
- Na ziemniakach układamy pokrojone pomidory i bardzo dużo świeżej bazylii oraz ząbki czosnku w łupinkach. Solimy.
- Następnie na wierzch układamy posolone i popieprzone udka, posypujemy pomidorkami koktajlowymi, pokrojoną papryczką chilli i jeszcze odrobiną świeżej bazylii.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 1,5h (aż skórka dosyć mocno się przyrumieni), w połowie pieczenia lekko mieszamy składniki.
Gotowe!