Udka kurczaka z pomidorami i ziemniakami! Przegląd moich książek kulinarnych #zostańwdomu

Kolejny przepis z mojego przeglądu kulinarnych książek z okazji #zostańwdomu!

Tym razem rewelacyjne udka z kurczaka z książki „Moje Obiady, Jamie Olivier”.

To niezwykle proste danie, które nie wymaga dużej ilości składników a efekt końcowy jest naprawdę zaskakujący. Prosto i przepysznie. Na pewno to danie zostanie z nami już na stałe.

Lista składników:

  • 8 udek lub nóżek kurczaka
  • główka czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 5 dużych, słodkich pomidorów
  • ziemniaki
  • świeża bazylia
  • papryczka chilli

Sposób wykonania:

  • Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą a następnie układamy pokrojone na ćwiartki ziemniaki.
  • Na ziemniakach układamy pokrojone pomidory i bardzo dużo świeżej bazylii oraz ząbki czosnku w łupinkach. Solimy.

  • Następnie na wierzch układamy posolone i popieprzone udka, posypujemy pomidorkami koktajlowymi, pokrojoną papryczką chilli i jeszcze odrobiną świeżej bazylii.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 1,5h (aż skórka dosyć mocno się przyrumieni), w połowie pieczenia lekko mieszamy składniki.

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − 19 =