Chałka z krewetkami w panko X Bota Bistro/ #restauracjeodkuchni

Przed Wami kolejny przepis z cyklu #restauracjeodkuchni przygotowany dla Was przez restaurację Bota Bistro! Ta chałka jest naprawdę pyszna, robi wrażenie i prezentuje się pięknie a naprawdę łatwo da się zrobić ją w domu! Musicie spróbować! Koniecznie!

Składniki na 1 porcję:

  • chałka (gotową chałkę możecie kupić w Bota Bistro tylko napiszcie do nich wcześniej)
  • 20g masło klarowane
  • 4 większe krewetki
  • mąka pszenna
  • piwo 0,5l
  • panko (do kupienia w sklepach)
  • papryka zielona, czerwona i zółta
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • majonez
  • limonka
  • sól, cukier, pieprz, ostra papryka
  • pak choi
  • kolendra
  • sos pomidorowy (pomidory pelatti, czosnek, sól, cukier, pieprz, świeże zioła, oliwa z oliwek)

Sposób przygotowania:

  • składniki sosu pomidorowego zagotować w rondelku i doprawiać do smaku
  • paprykę, czerwoną cebulę i kolendrę siekamy w drobną kostkę
  • majonez mieszamy z sokiem z połowy limonki i startą skórką limonki a następnie dodajemy szczyptę soli, cukru i ostrej papryki, mieszamy
  • oczyszczone krewetki obtaczamy w mące z piwem (musi być gęsta konsystencja) a następnie w panko, smażymy do zarumieniania na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju
  • na dwie kromki chałki kładziemy sporą ilość masła klarowanego, wkładamy do piekarnika 210 stopni, 12 minut
  • składamy kanapę: jedną kromkę chałki smarujemy majonezem limonkowym a drugą sosem pomidorowym, na majonez limonkowy kładziemy liście pak choy, krewetki, naszą salsę z papryki, posypujemy kolendrą i zamykamy chałkę, na koniec wbijamy nóż lub wykałaczkę

Gotowe smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − 4 =