Przed Wami kolejny przepis z cyklu #restauracjeodkuchni przygotowany dla Was przez restaurację Bota Bistro! Ta chałka jest naprawdę pyszna, robi wrażenie i prezentuje się pięknie a naprawdę łatwo da się zrobić ją w domu! Musicie spróbować! Koniecznie!
Składniki na 1 porcję:
- chałka (gotową chałkę możecie kupić w Bota Bistro tylko napiszcie do nich wcześniej)
- 20g masło klarowane
- 4 większe krewetki
- mąka pszenna
- piwo 0,5l
- panko (do kupienia w sklepach)
- papryka zielona, czerwona i zółta
- czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- majonez
- limonka
- sól, cukier, pieprz, ostra papryka
- pak choi
- kolendra
- sos pomidorowy (pomidory pelatti, czosnek, sól, cukier, pieprz, świeże zioła, oliwa z oliwek)
Sposób przygotowania:
- składniki sosu pomidorowego zagotować w rondelku i doprawiać do smaku
- paprykę, czerwoną cebulę i kolendrę siekamy w drobną kostkę
- majonez mieszamy z sokiem z połowy limonki i startą skórką limonki a następnie dodajemy szczyptę soli, cukru i ostrej papryki, mieszamy
- oczyszczone krewetki obtaczamy w mące z piwem (musi być gęsta konsystencja) a następnie w panko, smażymy do zarumieniania na głębokim i dobrze rozgrzanym oleju
- na dwie kromki chałki kładziemy sporą ilość masła klarowanego, wkładamy do piekarnika 210 stopni, 12 minut
- składamy kanapę: jedną kromkę chałki smarujemy majonezem limonkowym a drugą sosem pomidorowym, na majonez limonkowy kładziemy liście pak choy, krewetki, naszą salsę z papryki, posypujemy kolendrą i zamykamy chałkę, na koniec wbijamy nóż lub wykałaczkę
Gotowe smacznego!