Ceviche z łososiem, mango i ananasem!

Kocham każde ceviche za jego lekkość, orzeźwienie i mix smaków! Zapraszam Was na szybki przepis na moją wersję z łososiem. Nieskromnie powiem, że jest najlepsza! Jest to danie z surowej ryby, która pod wpływem marynowania w cytrusach się ścina, gotuje więc w efekcie końcowym nie jest całkiem surowa. Pochodzi z Ameryki Południowej i jest idealna na ciepłe dni, lub w zimę kiedy tęsknimy za tropikami! Idealna przystawka!

Składniki:

  • 300 g surowego łososia dobrej jakości (ja polecam sklep rybny Dary Posejdona)
  • avocado
  • pół melona
  • pół anansa
  • papryczka chili
  • czerwona cebulka
  • limonka i cytryna
  • sól i pieprz
  • kolendra

Sposób przygotowania:

  • łososia oddzielamy od skóry i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do większej miski
  • rybę zalewamy sokiem z 1 cytryny i 2 limonek, solimy i odstawiamy na bok
  • melona i ananasa kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do łososia
  • to samo robimy z czerwoną cebulką i papryczką chili a na końcu z avocado
  • wszystko delikatnie mieszamy, sypiemy kolendrą i gotowe
Processed with VSCO with 4 preset

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × 4 =