Carbonara z fasolki szparagowej!

Dawno nie było tu przepisów, chodź zbieram się z tym od dłuższego czasu bo na publikację czeka kilka pysznych dań. Będzie tak jak zwykle u mnie- prosto, szybko i smacznie bo na co dzień własnie tak gotuje. Danie to powstało zupełnie przez przypadek z tego co było w lodówce. Carbonara ta smakuje dokładnie tak samo jak taka klasyczna, którą robię z makaronem a jest jednak dużo lżejsza. Jeśli dbacie o linię a chodzi za Wami ten rodzaj makaronu to będziecie zachwyceni! Jeśli nie dbacie o linię to też bo to jest po prostu pyszne!

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • kawałek boczku lub szynki dobrej jakość (takiej własnej roboty np. z Hali Mirowskiej)
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • jajko
  • papryczka jalapeno ze słoika (opcjonalnie, nie trzeba dodawać)
  • czarny, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • fasolkę obieramy i gotujemy
  • boczek kroimy w kostkę tak żeby wyszła cała garść
  • czosnek kroimy w cieniutkie plasterki (3-4 ząbki)
  • natkę siekamy
  • na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy czosnek, smażymy kilka sekund i dodajemy pokrojony boczek
  • kiedy boczek ładnie się zarumieni dodajemy papryczki (jeśli macie ochotę, jeśli nie to i tak będzie pyszne)
  • dodajemy posiekaną natkę i chwilkę mieszamy
  • dodajemy na patelnię ugotowaną fasolkę i wszystko razem dokładnie mieszamy
  • doprawiamy dużą ilością grubo zmielonego pieprzu, koniecznie prosto z młynka
  • dodajemy surowe jajko i zdejmujemy patelnię z ognia
  • jajko mieszamy aż zrobi się z niego sos, ale żeby się nie ścięło
  • jeśli się nie odchudzacie możecie posypać gotowe danie parmezanem 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × 3 =