Biała zjedz i wypij!

Biała to jedno z moich ulubionych miejsc na Saskiej Kępie, idealne na wyjścia na obiad w gronie znajomych. Znajdziecie tu piękne wnętrza w odnowionej starej willi, świetny design, ciekawe menu z kuchnią polską w nowoczesnym wydaniu, przepiękny ogródek idealny na letnie wieczory i super szprycerki! Ostatnio byłam tu kilka razy ze znajomymi i dzięki temu udało nam się przetestować większość karty. Nie będę Wam tu pisać o każdym daniu, ale o tych, które smakowały mi najbardziej.

Wizytę w Białej dobrze zacząć od Małych Talerzy   takich w sam raz na jeden raz. Dla mnie przystawka idealnej wielkości tak żeby nie najeść się za bardzo przed daniem głównym. Mam tu dwóch faworytów. Ziemniak pieczony  z gzikiem z ogórka małosolnego  z sadzonym jajkiem (10,80 zł) kradnie moje serce od pierwszego kęsa (kto mnie zna ten wie jak bardzo kocham ziemniaczki). Pasztetowa warszawska na chałce z  masłem, z dodatkiem galaretki z antonówki i orzechów, wiśni i  szczypioru (11,80 zł) rozpływa się w ustach i jest obłędna- każdy składnik pasuje tu do siebie idealnie!

Szprycery, o których wspominałam to obowiązkowy punkt wizyty.  Próbowałam w zasadzie wszystkich i każdy mi smakował choć są całkiem inne. Lawenda, hibiskus, rumianek….Spróbujcie koniecznie!

Dania główne są bardzo zróżnicowane i każdy znajdzie coś dla siebie!  Klasyczny schabowy z kostką, podany z boczniakami i jajem sadzonym (32,80 zł) to solidna porcja, która sprawdzi się na naprawdę duży głód.  I jest to  bardzo dobry schaboszczak, na którego chętnie wrócę.

Świetnie w Białej wypadają dania rybne bo zarówno sandacz jak i okoń są zrobione w punkt, soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz. Sandacz podany jest z  puree z zielonego groszku i fasolki szparagowej, bobem, groszkiem, i ziemniaczkami (36,80 zł). Fajne sezonowe dodatki, dużo warzyw, pyszna rybka!

Okoń grillowany podany jest z salsą z pestek słonecznika i  kaparów, z pastą z ciecierzycy, cieciorką prażoną,  zieloną fasolką szparagową (36,80 zł). Obydwie rybki to dania bardzo sycące i na pewno się najecie. Jest to też fajna wydanie polskiej kuchni w takiej lekkiej i zdrowej wersji.

Kaczka konfitowana w sosie autorskim z puree z  kapusty czerwonej i bzu, ziemniaczkami w pudrze z pietruszki oraz młodą marchwią (35,80 zł) to również pozycja godna polecenia. Kaczuszka jest tak miękka, że aż się rozpada! Rozpływa się w ustach. Rewelacja!

Jeśli szukacie kuchni polskiej, w nowoczesnym, luźnym i niezobowiązującym wydaniu to zajrzyjcie do Białej. Weźcie koniecznie znajomych, każdy w menu znajdzie coś dla siebie a atmosfera sprzyja spędzaniu tu razem wieczorów ze szprycerkiem w ręku!

Więcej informacji: facebook

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × 4 =