Przed Wami październikowe zestawienie i 5 miejsc, które polecam Wam odwiedzić w tym miesiącu! Mam dla Was prawdziwe perełki, super pyszne miejsca! Wpisujcie na swoją listę i dajcie znać po wizycie jak wrażenia!
1.Restauracja Cinema Paradiso
Klimatyczna restauracja znajdująca się na Krakowskim Przedmieściu wprowadziła ostatnio świetne jesienne menu. Wszystkie pozycje, których spróbowałyśmy razem z Babcią są godne polecenia i naprawdę pyszne. To był mój pierwszy raz w tej restauracji i na pewno będę wracać. Zjadłam tu pyszną zupę grzybową, pierogi z grzybami (świetne ciasto!), cudowną karkówkę z dzika w sosie grzybowym i przepyszne ravioli z pieczoną dynią. Prawdziwa jesień na talerzu!
Więcej informacji: facebook
2.Wege przyjemność
Znana już dobrze w Warszawie pizzeria przyjemność zamieniła się ostatnio w wege przyjemność! Pizze i ich słynne sosy do wyboru są w opcji wegańskiej i wegetariańskiej. Pozycje w menu są super odjechanie i bardzo ciekawe a co najważniejsze smaczne! Możecie zjeść pizze z pieczonymi ziemniaczkami z rozmarynem, z sałatką colesław, pikantnym kalafiorem, pieczoną dynią, bbq morelowym, sosem truskawkowym…. no nie ma tu nudy a wszystko do siebie super pasuje!
Więcej informacji: facebook
3.Klonn
Nowe, pięknie położone miejsce przy Agrykoli. W menu znajdziecie dania dobrze wszystkim znane i lubiane, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie. Co najważniejsze jest naprawdę przepysznie! Kuchnia jest tu na bardzo wysokim poziomie a dania zachwycają! Wszystko co zamówiliśmy było pyszne i piękne. Do tego autorskie drinki to prawdziwa petarda! Świetne miejsce na obiad z przyjaciółmi lub na romantyczną randkę. Jedliśmy perfekcyjnie wysmażonego steka, świetne żeberka, cudne przystawki: carpaccio wołowe, burratę i tatar z tuńczyka!
Więcej informacji: facebook
4.Fort Bistro
Pięknie miejsce w równie pięknym Forcie Służew. Ze wspaniała kuchnią jaką bardzo lubię. Dania z najlepszej jakości sezonowych składników, bez zbędnego wymyślania, wszystko się ze sobą perfekcyjnie paruje. Menu zmienia się klika raz w roku. Dania są ciekawe, piękne i bardzo smaczne. Znajdziecie pozycje zarówno wege jak i mięsne. Jest dużo dobrego wina, fajna atmosfera, cudny wystrój. My jedliśmy na przystawki sałatę z kolorowymi pomidorami, kwaśną śmietaną i serem bursztyn oraz znakomity tatar wołowy. Z dań głównych warto szczególną uwagę zwrócić na golonkę wolno pieczoną w miodzie i piwie z sosem sabayon porter podana z pieczywem chrzanowym i orzechami laskowymi. Wspaniała! Kluski śląskie z grzybowym sosem z koźlakami i jarmużem to również świetne wege danie! Pycha!
Więcej informacji: facebook
5.Maryensztadt craft beer & food
Maryensztadt to znakomity i mój ulubiony browar rzemieślniczy, który swój lokal ma na warszawskiej Starówce. Mało kto na pewno pomyśli, że w browarze można zjeść na wysokim poziomie a tu właśnie tak jest, niezmiennie od kliku lat. Kuchnia zaskakuje i na pewno łamie stereotypy. Jest to kuchnia polska i sezonowa, fajnie łącząca się z naprawdę świetnym browarem (bardzo duży wybór). Ja zachwycam się na maksa zupą grzybową z fasolą a rodzice kremem z buraka z kozim serem (ma w sobie to coś!). Tatar wołowy smakuje tak dobrze jak wygląda, domowe chipsy to prawdziwy hit i znikają w 5 minut, żebro jest idealnie miękkie a kopytka z dynią i grzybami i ossobuco wołowe zjadamy z przyjemnością. Wpadnijcie koniecznie na obiad ze znajomymi wypić dobre piwo i bardzo smacznie zjeść!
Więcej informacji: facebook