5 POLSKICH PIW IDEALNYCH NA LATO!

dnia

Ci z Was, którzy obserwują mnie na Instagramie już dobrze wiedzą, że bardzo, ale to bardzo lubię piwo. Szczególnie polskie i szczególnie z mini browarów. W odróżnieniu od większości mężczyzn, od klasyków jednak dużo bardziej lubię piwa z fajnymi dodatkami. W chłodne miesiące pijam zimowe z dodatkiem goździków czy karmelu, lub cięższe, ciemne z dodatkiem kawy. Kiedy jednak robi się cieplej, uwielbiam lekkie, jasne, owocowe kompozycje. Polskie browary z sezonu na sezon coraz bardziej zaskakują. Kiwi, papaja czy melon dla mnie brzmią super! Przedstawiam moje 5 piw idealnych na ciepłe i słoneczne dni.

 

1. INNE BECZKI

Dobrze już znany w Warszawie browar rzemieślniczy co sezon zaskakujący nowymi, ciekawymi smakami i pięknymi grafikami na etykietkach (tak, uwielbiam ładne etykiety!). Założony przez właścicieli jednego z pierwszych (i mojego ulubionego) multitapu w stolicy – Cuda na Kiju. Na rynku są już dłuższy czas, ale z sezonu na sezon coraz bardziej zaskakują. Na Oleandrów 3 mają swój własny lokal, a na Nocnym Markecie swojego beertrucka!

Pozycja idealna na lato to mocno owocowe TUTTI FRUTTI!

„Piwo o mocno owocowym aromacie i smaku, pochodzącymi od użytych gatunków chmielu. Gładka tekstura, niewysoka goryczka i egzotyczne owoce. Pełno egzotycznych owoców! Dominują w nim nuty papai, mandarynek, mango, brzoskwini oraz pomarańczy.”

18157706_1296335400448271_3743439680242578137_n (2).jpg

Drugą pozycją, na którą poluję już od tygodnia jest KIWI KIWI! Co prawda, dopiero będę próbować, ale wyczuwam absolutny hit. Piwo z sokiem z kiwi! Brzmi obłędnie!

18485606_1905377266377071_8293754066737094832_n (2).jpg

Więcej informacji: http://www.innebeczki.pl/

 

2. PRACOWNIA PIWA

To browar, który miałam okazję poznać na tegorocznym Warszawskim Festiwalu Piwa. Mieści się w małej miejscowości Modlniczka obok Krakowa. W zimę delektowałam się Krakowskim Śniadankiem z dodatkiem kawy i laktozy. Na lato polecam jedno z lepszych owocowych piw jakie piłam SADY MODLNICZKI! Dodatek laktozy jest tu strzałem w 10!

„Ponieważ polubiliśmy dodawanie owoców do piwa, kwestią czasu było powstanie kolejnego z owym dodatkiem. Okazały się nim być Sady Modlniczki, przywołujące do głowy wizję świeżych owoców  zrywanych prosto z drzewa lub krzaczka i spożywanie ich jako koktajl. Taki efekt udało się uzyskać dzięki użyciu trzech owoców: marakui, czarnej porzeczki oraz pomarańczy. Całości towarzyszyła porządna dawka laktozy, która podbiła efekt słodkości dzięki czemu piwo bardzo kojarzy się z owocowym smoothie.”

18716861_10211095408052395_539586780_n.jpg

Więcej informacji: http://pracowniapiwa.pl/pl/

3. HOPLALA

Browar rzemieślniczy założony przez dwie kobiety! Jest to dosyć rzadko spotykane, dlatego jestem pod dużym wrażeniem bo dziewczyny bardzo dają radę! W zimę delektowałam się ich Zimową Opowieścią, która mnie urzekła a na lato polecam WOLNA CZY ZAJĘTA czyli grapefruit ipa!

„Do jej produkcji użyto 485 kg hiszpańskich czerwonych grejpfrutów, których świeżo wyciśnięty sok nadaje piwu owocowego smaku i aromatu. Chmielenie na zimno amerykańskim chmielem Amarillo sprawiło, że piwo i sok tworzą bardzo przyjemne połączenie.”

Wczasy w Acapulco czyli ipa z kaktusem brzmią też kusząco, będę musiała wypróbować!

18157243_1897116210565514_8666956654752456216_n.jpg

Więcej informacji: facebook

 

4. BROWAR MARYENSZTADT

Całkiem nowy browar, którego głównym piwowarem jest Kuba Piesio, sędzia piwowarski oraz członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Pozycją idealną na lato jest PSZENICZNY BLOND Z RABARBAREM I TRUSKAWKĄ. Smakuje równie dobrze jak brzmi 🙂

„Pszeniczny Blond z rabarbarem i truskawką to specjalna wersja naszego klasycznego, niemieckiego piwa pszenicznego. To niepowtarzalna okazja, aby spróbować połączenia wytrawnego piwa, aromatów bananowo truskawkowych i cierpko słodkiego smaku rabarbaru. Piwo zajęło III miejsce w kategorii Piwo za warzywami podczas Konkursu piw rzemieślniczych 2016.”

 

 

mobile1488367206pszenicznyBlond.png

Więcej informacji: http://www.browarmaryensztadt.pl/pl

5. BROWAR NA JURZE

„Browar na Jurze został zbudowany na bazie dawnej mleczarni. Posiada własne ujęcie wody. Woda o krystalicznej czystości, bez żadnych zanieczyszczeń bakteriologicznych pochodzi z podziemnych formacji wapienia muszlowego leżących na głębokości 125 metrów. ” – to z ciekawostek, które znalazłam w informacjach o browarze. Ma niezwykle ciekawe propozycje, i bardzo fajną grafikę. Ja dosłownie 3 dni temu znalazłam w sklepie RÓŻOWĄ PANTERĘ czyli grejpfruty z rozmarynem. Bardzo ciekawa, orzeźwiająca pozycja, ale nie mam pewności czy jest w stałej ofercie. Natomiast Browar na Jurze, ma same ciekawe piwka. Moją uwagę zwróciła również RYCZĄCA CZTERDZIESTKA – ” to mocne piwo, solidnie nachmielone amerykańskimi i australijskimi chmielami, wzbogacone świeżo wyciśniętym sokiem z melona i cytryny.” Jak tylko znajdę, wypróbuję, dla mnie brzmi bosko!

18741146_10211094704154798_2104991421_n

17883523_1299588553464291_2526483996149128809_n.jpg

Więcej informacji: facebook

Próbowaliście, lubicie? Jakie swoje letnie pozycje polecacie? 🙂

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. HP pisze:

    Fortuna mirabelka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × 5 =